У Кропивницькому відкрили виставку до Міжнародного дня шульги (ФОТО)

Перегляди: 941

«Обдаровані лівицею»: до Дня шульги в Кропивницькому 13 серпня відкрили експозицію робіт художників, які пишуть лівою, передає кореспондент CBN.

Кураторка виставки Анна Недлінська каже, що світ давно визнав шульгів унікальними і талановитими. Жінка й сама народилася лівшею. Таку особливість успадкувала від мами. Згадує, як у школі змушували писати правою рукою.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«На жаль, на початку 90-х років існувала ще традиція, започаткована при радянській владі, коли шульгів усе ж таки перевчали на праву руку, адже потрібно було бути таким, як і решта. Тим більше, педагогам свого часу було зручніше працювати з дітками, які писали правою рукою, ніж займатися з тими, хто пише лівою», - зазначила вона.

Врешті маленьку Аню таки змусили писати правою. Однак у побуті жінці й досі зручніше все робити лівою.

«Тепер я пишу двома руками. Працювати можу і правою, і лівою, але перевагу все ж надаю лівій руці», - зізналася Анна.

Віднедавна жінка почала збирати інформацію про земляків, які пишуть лівицею. Експозиція із фондового зібрання розповідає про таких яскравих представників мистецького світу нашого міста як Любов Кир’янова та Володимир Волохов.

Лівші – відкриті й комунікабельні, переконує співрозмовниця. Творчі, чуттєві, мають неординарне мислення. З нею згоден і її колега Олег Юрченко, до речі, теж шульга.

«Взагалі так прийнято вважати, що шульги – це талановиті, часто геніальні люди, і от якраз твори, які представлені в експозиції, це ілюструють. Це варіант міні-виставки, який ми постійно практикуємо, коли декілька робіт розкривають певну тему. В даному випадку – геніальних майстрів пензля, які працювали лівою рукою», - розповів завідуючий відділом обласного художнього музею Олег Юрченко.

Працюватиме виставка протягом двох тижнів.