У Кропивницькому відкрилася виставка, що розповідає про німців в Україні (ФОТО)

Перегляди: 1524

У Кропивницькому сьогодні, 15 жовтня, відкрилася пересувна виставка «Німці в Україні: історія і культура», передає кореспондент CBN.

На цю подію в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Чижевського зібралися представники німецької общини Кропивницького, інших національних меншин, музею Генріха Нейгауза, журналісти, науковці, краєзнавці, жителі обласного центру.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Автором концепції мобільної виставки три роки тому виступив німецький історик, автор численних наукових праць, експерт з історії та культури німців у Російській імперії, Радянському Союзі та країнах СНД, доктор Альфред Айсфельд.

Науковий проект втілився у 24 стендах, на яких українською та німецькою мовами розповідається про взаємини двох народів протягом тисячоліття.

Проект проводиться під егідою Ради німців України, реалізує його Міжнародне товариство німців України «Відергебурт».

Як зазначив організатор виставки, голова «Відергебурту» Володимир Піньковський, головна мета – показати роль німецьких переселенців, звичайних людей в економічному, політичному і культурному житті України.

За словами краєзнавця Костянтина Шляхового, на території нинішньої Кіровоградщини, у Кропивницькому та Бобринецькому районах, свого часу були три великі німецькі колонії. В тому числі у Карлівці (колишнє Крупське), про що розповіла вчителька Наталія Мокряк (мати моряка Романа Мокряка, який повернувся з російського полону. - CBN). Крім того, на теренах області за часи військових поселень стояли полки важкої кавалерії, де традиційно служили німці.

Володимир Піньковський зазначив, що напередодні Другої світової війни в Україні жили до 800 тисяч етнічних німців, зараз - близько 30 тисяч, але й сьогодні вони відіграють значну роль у розбудові України.

Виставка буде експонуватися у Кропивницькому протягом десяти днів.

Лара Гуріна, фото Григорія Зуба, CBN