Волонтерка прокоментувала рішення топонімічної комісії Кропивницького щодо пам’ятника захисникам України

Перегляди: 975

Міська топонімічна комісія Кропивницького на своєму засіданні розглянула ескізну пропозицію пам’ятника захисникам України в Ковалівському парку, передає кореспондент CBN.

Ескіз міському голові Андрію Райковичу під час вшанування загиблих героїв–спецназівців передали представники Громадської Ініціативи «Армія SOS».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Члени комісії вирішили звернутися до міського голови з пропозицією доручити опрацювати це питання профільним виконавчим органам та допомогти ініціаторам проекту з відповідним оформленням пропозиції.

На думку начальника відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури міськради Надії Лісняк, не знайдеться жодного кропивничанина, який би не підтримав таку пропозицію.

В коментарі CBN вона пояснила, що, згідно з порядком спорудження пам'ятників і монументів, до клопотання щодо спорудження пам'ятника місцевого значення потрібні чотири документи: «обґрунтування доцільності спорудження пам'ятника, погодження з органом місцевого самоврядування місця встановлення з урахуванням генерального плану населеного пункту, фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження та зазначення відповідних джерел фінансування».

«Потім треба створити конкурсну комісію з числа архітекторів, художників, мистецтвознавців. Конкурс відбудеться лише при наявності мінімум трьох пропозицій», - пояснила Надія Лісняк.

«Варто було б встановити пам’ятник в рамках реконструкції Ковалівського парку», - додала Надія Ліснякта нагадала, що парк є об’єктом охорони з боку держави.

«Я радію, що нарешті питання зрушило з мертвої точки, тому що з ініціативою до міської влади ми звернулися ще у 2017 році. Зі свого боку, ми готові підготувати документи у відповідності до вимог. Запросити професіоналів. Розраховуємо, що наступні кроки не розтягнуться ще на три роки. Скільки можна покладати квіти до пенька, який залишився від Леніна», - заявила CBN координаторка Громадської Ініціативи «Армія SOS» Оксана Червоная.

За її словами, в образі архістратига Михаїла – янгола Світла - втілений дух воїна-захисника. Під його ногами зброя, бронежилети, тепловізори - символ того, що наші військові захищали країну в 2014 році, не маючи нічого.

Нагадаємо, що міська рада Кропивницького внесла зміни до міського бюджету на 2017 рік, зарахувувавши державну субвенцію у сумі 10 мільйонів гривень на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій: по 5 мільйонів гривень на реконструкцію парків «Ковалівський» і «Перемоги». За результатами першої публічної консультації, яку в минулому році провів Інститут «Республіка», 58,9 % респондентів (238 голосів) виступили за реконструкцію Ковалівського парку та 41,1 % (166 голосів) - за реконструкцію парку «Перемога».

Лара Гуріна, CBN