Кропивничан попереджають про небезпеку нового закону про працю (ФОТО)

Перегляди: 2582

Представники Федерації профспілок області сьогодні, 16 січня, проводять інформаційну акцію - розповідають кропивничанам про небезпеку прийняття нового закону про працю, передає кореспондент CBN.

Ініціатори заходу вважають, що внесений до парламенту 27 грудня 2019 року закон про працю позбавить працівників конституційних прав та гарантій, а профспілки - спроможності їх захищати.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В новому законі, зазначають представники профспілок, трудові договори «за домовленістю» з роботодавцем фактично залишають робітника без прав і мінімальних гарантій. Роботодавцю надається повна свобода без будь-яких підстав за власної ініціативи звільнити працівника без виплати вихідної допомоги. Йому надається право одноосібно погіршити умови трудового договору - зменшити рівень зарплати чи норму робочого часу, перевести на іншу роботу - і в разі незгоди працівника звільнити його.

Також профспілки вказують на те, що в законі відсутні граничні норми застосування понаднормових робіт, а розмір їхньої оплати зменшується у п'ять разів. Така ж ситуація з розміром доплат за роботу у важких і шкідливих умовах, уночі, вихідні та святкові дні.

Єдине, що гарантується робітнику, - мінімальна зарплата.

Щодо профспілок, то інтереси працівників пропонується представляти уповноваженому трудовим колективом, в якого немає жодних прав.

Заступник голови обласної федерації профспілок Оксана Терлецька наголосила: «Даний законопроект позбавляє працівників їхніх основних конституційних прав повного соціального захисту. Сьогодні в Києві проходить профспілкове віче, куди запросили президента, прем'єр-міністра, голову ВР і розробника даного законопроекту, міністра економіки Милованова. Ми вимагаємо, щоб представників профспілок включили у робочу групу по доопрацюванню законопроекту. Якщо ж спільної праці не буде, профспілки готові до більш рішучих кроків, акцій протестів, поки ми не доб'ємося захисту для працівників».

Фото Григорія Зуба, CBN