Кропивничанка півстоліття пече паски (ФОТО)
Півстоліття пече паски кропивничанка Валентина Шкуренко.
Хитрощам випікання навчила й доньку Наталю, передає кореспондент CBN.
Наталя свіжу випічку прикрашає меренгою та надає їй сучасного вигляду.
Пекти паски Валентину Шкуренко навчила свекруха. Тоді вони разом жили у Компаніївському районі.
«Сіяли борошно, готували опарочку, а потім свекруха піч топила, затоплювала, велика піч у нас була, форми такі були величенькі. Вперед же тісто місили, а потом виробляли, а там дровами піч топилася, а тоді свекруха в мене піччю завідувала, а я тістом», - згадує Валентина Шкуренко.
Разом із молодшою дочкою сьогодні готується до свята. Раніше Наталя допомагала пекти паски мамі, тепер – навпаки. Знає різні рецепти, але улюблений – мамин.
«Найкраща паска - це в моєї мами, так що ми її завжди печемо, вона смачненька, солоденька. Мама розказує, що треба туди додавати: або горілку, або коньяк, не у всіх рецептах є такий інгредієнт. Це щоб не черствіла, довше зберігалася, смачніша була», - каже Наталія Губіцька.
Близько десяти кілограмів тіста виробляють до Великодня дочка із матір’ю. Домашні традиційно допомагають.
«О четвертій годині ранку прокинулася, помолилася і почала пекти. У мене всі при роботі. Я замішую, слідкую за тістом, чоловік випікає, бабуся формочки маже, син дегустує», - сміється Наталія.
Великдень тут вважають святом родинним. Однак після спільної трапези за столом полюбляють ходити у гості. Цього року через карантин сім’я залишиться вдома.
«Поставимо усе на стіл, прочитаємо Отче наш, а тоді свяченою водичкою це все посвятимо і будемо тоді сідати і їсти», - планує Валентина Шкуренко.
Чаклувати над випічкою фізично не важко, зізнаються господині. Проте наче вперше щоразу хвилюються, аби паски вдалися.