Кропивницьке СІЗО перевірили на дотримання правил карантину. З’ясувалося, що повний капець

Перегляди: 1700

Представники Уповноваженого ВРУ з прав людини відвідали слідчий ізолятор Кропивницького, щоб з’ясувати, як там запобігають поширенню коронавірусу, передає кореспондент CBN з посиланням на прес-службу Офісу Омбудсмана.

З’ясували, що в установі не контролюють дотримання маскового режиму та проведення температурного скринінгу. В установі існує проблема з дезобробкою службових приміщень, не дезінфікують приміщення для прогулянок, камери, лазню тощо. Не проводиться дезінфекція посилок та передач.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В СІЗО не дотримуються вимоги щодо обсервації новоприбулих в’язнів. Зокрема, підслідні жінки, які прибули до Кропивницького СІЗО у період з 30 березня до 7 квітня 2020 року були відразу розподілені до загальних камер після опитування і температурного скринінгу лікаря.

«Персонал СІЗО не забезпечено повною мірою засобами індивідуального захисту, тому використовує власноручно виготовлені марлеві пов’язки. В СІЗО не забезпечено доступ в’язнів до інформації щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції. Через недостатню інформованість та відсутність в ув’язнених засобів індивідуального захисту значна їх частина відмовляється від проведення щоденних прогулянок та відвідування лазні, чим наражає себе на небезпеку захворювання іншими соціально-небезпечними хворобами», - зазначили в прес-службі.

Медична частина пенітенціарної установи також не готова до роботи на випадок масового виявлення осіб з підозрою на COVID-19. У штаті лише один лікар-інфекціоніст на пів окладу, працівники не достатньо забезпечені засобами захисту.

З 7 квітня в одній із камер медчастини перебуває хворий ув’язнений із симптомами ГРВІ. Швидких тестів, щоб обстежити його на грип та коронавірусну інфекцію немає. Не визначили алгоритм переміщення хворого у разі відсутності місць у закладах ДКВС та МОЗ.

В установі не організували скринінг температури відвідувачів СІЗО – адвокатів та конвоїрів.

«Персонал слідчого ізолятора несе службу у тій же формі одягу, в якій перебував у транспорті, дезінфекція одягу та взуття не здійснюється, не дотримується рекомендацій, визначених пам’яткою (інструкцією) щодо профілактики та попередження поширення коронавірусної інфекції та поводженням в умовах карантину осіб, які перебувають на території СІЗО», - йдеться в повідомленні прес-служби.

Представники омбудсмена з’ясували, що в міському ізоляторі немає коштів на фінансування протиепідемічних заходів.

«У спеціальному фонді СІЗО фактично відсутні резервні кошти, за які адміністрація може придбати засоби індивідуального захисту та дезінфекції. Рахунки установи заарештовані з 20 березня 2020 року», - зазначили у відомстві.

Все про коронавірус можна прочитати за посиланням.