Реконструкцію епізодів Другої світової єдині на Кіровоградщині проводять жителі Олександрівки (ФОТО)

Перегляди: 1050

За десять років з військово-історичними реконструкціями активісти побували в десяти містах України і навіть за кордоном, передає кореспондент CBN.

Відтворюють події максимально реалістично. Для цього мають автопарк і тогочасний одяг. Події війни цього року вперше мали відтворити в Олександрівці, однак через карантин масові заходи відмінили.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На фронтах Другої світової воювали близько трьох тисяч жителів нинішнього Олександрівського району. Серед них і батько Бориса Безсмолого - Сергій. На війні чоловіка поранили. Із кулею у легені він дожив до 84 років. Військово-історичний клуб син організував у пам’ять про батька-фронтовика.

«Похоронна бригада збирала наших бійців і везла їх до братської могили. До батька – руки були теплі. Його запитали, чи живий. Він прохрипів. І так він попав в госпіталь», - розповідає керівник військово-історичного клубу «Пам’ять» Борис Безсмолий.

Те, що сам народився 9 травня, чоловік вважає символічним. Замість святкувати день народження із родиною, щороку організовує урочистості до Дня перемоги та по крупинкам збирає автентичні речі воєнних часів.

Одне із найстаріших надбань - автомобіль-всюдихід ГАЗ-67 43-го року випуску.

«Більше використовувалася як штабна машина для перевозки офіцерського складу, але вона також застосовувалася і для багатьох інших цілей. Це була пересувна радіостанція, на ній встановлювалися протизенітні кулемети. І використовувалася також як пересувна зенітна установка і як медичний автомобіль для перевезення поранених», - коментує учасник військово-історичного клубу «Пам’ять» Юрій Мошуренко.

Є в автопарку і ЗІС-5 — бортова машина-тритонка, якою під час війни перевозили патрони та поранених. Тепер її використовують під час урочистостей до Дня перемоги та реконструкцій подій війни.

«Ми віддаємо шану, повагу нашим дідам, батькам, які загинули в тій війні, які живі лишилися, і для цього ми беремо участь у цих реконструкціях», - каже член військово-історичного клубу «Пам’ять» Ярослав Безсмолий.

«Старі автівки і досі на ходу, - розповідає голова ветеранської організації Василь Жалдак. Щороку 9 травня вони очолюють святкову колону».

«Вони своїм автотранспортом і своїми композиціями, на цьому транспорті зробленими, очолюють колону і завжди на початку колони іде транспорт цей військових років, а за ними ідуть ветерани. І люди наші, і молоде покоління школярів, і середнє покоління всі із захватом дивляться і вітають ветеранів, і вітають нашу колону», - говорить голова Олександрівської районної організації «Ветерани України» Василь Жалдак.

Амуніцію для композицій активісти скуповують по всій Україні. На речі воєнних часів вже витратили близько ста тисяч гривень власних коштів.

Автентичний одяг досить дорогий. Звичайна шапка, приміром, коштує тисячу гривень.

Перед початком реконструкції спеціальна комісія вивчає відповідність речей воєнному періоду.

«В сучасних фільмах не звертають увагу на оцю всю атрибутику. Може там під час бою, приміром, лежати боєць в окопі й говорить по мобільному телефону, або там ролекс годинник мати на руці. У нас цього не можна», - пояснює Юрій Мошуренко.

Організувати військово-історичний фестиваль з відтворенням епізоду бою за визволення Кіровоградщини мріють активісти. Наразі шукають кошти на втілення задуму.