Лідер партії «КРАЇНА» Віталій Скоцик: «Влада пішла таким шляхом, який нам буде ще довго гикатися» (ФОТО)

Перегляди: 2802

Сьогодні, 11 червня, на Кіровоградщину, щоб поспілкуватися з регіональними лідерами, партійцями та просто людьми з активною громадською позицією, завітав голова політичної партії «КРАЇНА» Віталій Скоцик, передає кореспондент CBN.

Говорили про економіку, адміністративно-територіальний устрій країни, прийдешні місцеві вибори та партійну розбудову.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Так, людей на місцях дуже хвилює децентралізація, яку наразі називають зміною адміністративно-територіального устрою країни. Кіровоградщину планують за новим перспективним планом переформатувати таким чином, щоб 21 район скомпонувати в чотири і мати на цій території приблизно 50 громад. У людей цей процес викликає незадоволення. Віталій Скоцик пояснив, чому все відбувається саме так. У Радянському Союзі, коли формували області та райони, проводили перепис населення, паспортизацію населених пунктів, їх енергетичний баланс, збирали інформацію про майбутнє будівництво, де що вирощують, які в регіонах є трудові резерви тощо.

У сучасній Україні відбувається інакше. Ніхто так і не зробив вищезазначених кроків. У 2014 році запланували створити 1300 громад, вийшло лише 1029. В Україні залишилось 75 районів, де не створили жодної громади. Тому влада почала шукати вихід з цієї ситуації.

«На жаль, пішли таким шляхом, який нам буде ще довго гикатися. У нас двічі пропустили перепис населення. Ми реально не знаємо, скільки в нас людей, не знаємо демографічний склад, соціальний. Легко нарізати кордони районів, але що далі?» - зазначив Віталій Скоцик.

Він наголосив: «Люди, які впроваджували територіально-адміністративну реформу раніше, говорили, що роблять децентралізацію, щоб людям було легше жити. Тобто легше адмініструвати території, а людям на місцях легше управляти всіма ресурсами. Тепер кажуть не так. Нинішня влада переформатовує адміністративно-територіальний устрій з тією метою, щоб ефективно управляти державою».

За словами партійного лідера, нарізають громади, як собі хочуть, не замислюючись, як житимуть люди і за рахунок чого розвиватимуться громади. Логіка відсутня. Але уряд уже затвердив 1450 громад, на середину липня готується затвердження адміністративно-територіального устрою, за яким з’являться нові райони, а далі, у жовтні, повинні відбутися вибори до місцевих органів влади.

Бенефіціарами процесу, на думку Віталія Скоцика, є чотири парламентські партії. Щоб не допустити інших до розбудови держави, вони намагаються змінити виборчий кодекс.

За його словами, адміністративно-територіальний устрій – це фундаментальна річ, яка закладається мінімум на 50 років вперед. Попередня система пропрацювала 70 років.

«Те, що відбувається зараз, – абсолютно фіктивний процес. Але щоб хоч якось на нього впливати, ви повинні мати інструмент, щоб приходити до місцевої влади. Це те, що ми можемо зробити на даному етапі», - резюмував Віталій Скоцик.

Наразі ведеться партійна розбудова.

«Що ми можемо запропонувати тим людям, які з нами йшли з 2014 року в складі Аграрної партії? Політична партія “ КРАЇНА ” у своїй основі має Партію відродження села, засновану у 1993 році. На XV з’їзді торік, коли я став на чолі партії, ми вирішили дати їй нове ім’я - “ КРАЇНА ”. Чому? Тому що моє село – це моя країна, моє місто – це моя країна, моя родина – це моя країна. Наша ідеологія залишається консервативною, традиції – націонал-патріотичними, а мета- зберегти найцінніше, побудувати найкраще», - розповів лідер партії.

Найближчим часом мають відбутися районні конференції, потім - обласні, де будуть обрані делегати на XVI партійний з’їзд, адже для структурування партії залишилось дуже мало часу, аби не залишитися за бортом політичного життя країни.

На з’їзді буде представлений кінцевий варіант програми партії. Основа програми проста: кожна людина – вчитель, пенсіонер, підприємець, аграрій – повинен бачити в ній себе.

Структура програми затверджена, але для місцевих виборів вона матиме додаткові глави для кожного регіону, які стосуються того, що хвилює людей на місцях.

 «На тому з’їзді ми маємо наповнити президію, політичну раду і чітко вголос сказати, що ми ідемо на місцеві вибори», - резюмував лідер партії «КРАЇНА» Віталій Скоцик.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN