У Кропивницькому показали картину-ювілярку (ФОТО)

Перегляди: 706

Кропивницький Музей мистецтв презентує роботу одного з основоположників школи митців «Степової Еллади» Олександра Фойницького «Дністер взимку», передає CBN.

Як розповів науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв Микола Правда, творчість Олександра Фойницького - це реалістичний живопис, основною темою якого був вплив індустріалізації на природу, зокрема на Дністер.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Народився художник у селі Корлюгівка, нині Кропивницький район Кіровоградської області, навчався в Імператорській академії мистецтв, брав участь у подіях 1917-1921 років.

Фойницький став ініціатором створення у Тирасполі художнього музею та керував першою в Молдові студією живопису.

Майже всі роботи Олександра Фойницького, написані ним до Другої світової війни, були знищені під час бойових дій. Після закінчення війни митець у своїх творах звертається до теми природи, пише багато пейзажів, присвячених річці Дністер.

Серед них робота, яка в цьому році відзначає своє 60-річчя, - «Дністер взимку». У ній митець намагається показати один із етапів еволюційного економічного розвитку берегів Дністра.

У фондовому зібранні Музею мистецтв зберігається близько 30 робіт художника-земляка.