У Кропивницькому можна побачити графічні мініатюри Миколи Прокопенка (ФОТО)

Перегляди: 860

У Кропивницькому з нагоди 75-річного ювілею, вчора, 17 серпня, відкрилася персональна виставка творів народного художника України Миколи Прокопенка «Графічні мініатюри», передає кореспондент CBN.

Одесит Микола Прокопенко у 2018-му став лауреатом Кіровоградської обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначив мистецтвознавець, провідний науковий співробітник музею Андрій Надєждін, творчість художника вирізняє яскравий індивідуальний почерк, заснований на традиціях барокової пластики українського модерну, символіці народного мистецтва та авангардових пошуків художників Європи ХХ століття.

В його роботах проявляється космічність сприйняття світу, а степ, море та жінка складають основу ментальності митця.

«Свій день народження я люблю проводити наодинці, аби провести своєрідний аналіз прожитого року», - розповів митець у телефонній розмові з директоркою музею Вітою Черновою.

На виставці представлені понад 50 графічних мініатюр 1985-1998 років, які художник подарував музею.

«Мініатюри монументальні за своєю природою – за композицією, складом. Яким би ми не робили малюнок – метр на метр чи переносили на стелю будинку, - він не втратить своїх якостей. В роботах багато символіки. В них простежуються, може, й підсвідомо, велика історія живопису, особливо бароко. В той же час його цікавить українська народна картина», - зазначив Андрій Надєждін.

Виставка у художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна триватиме два тижні.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.