На Кіровоградщині оприлюднили нові правила отримання інсуліну

Перегляди: 743

Нові умови отримання інсуліну хворими на діабет набудуть чинності з 1 жовтня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це CBN розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОДА Наталя Горбенко.

За статистикою, на початку року у Кіровоградській області на обліку перебували 6307 хворих на діабет. До сьогоднішнього дня вони отримували інсулін за програмою «Доступні ліки». Ці витрати компенсувалися державними субвенцій.

«З першого жовтня ми переходимо на електронні рецепти на інсулін. Компенсувати витрати на цей препарат буде Національна служба здоров’я України», — доповіла Наталя Горбенко.

За її словами, в аптеках пацієнти будуть отримувати ліки безкоштовно, а НСЗУ компенсуватиме витрати таким аптечним закладам.

Для того, щоб отримати електронний рецепт, хворий має звернутися до лікаря-ендокринолога та заповнити форму по плану лікування. Після його утвердження пацієнт має звернутися до сімейного лікаря, котрий повинен видати рецепт. Хворий отримує код рецепту у повідомлені та звертається з ним в аптеку, де буде виданий інсулін.

«На сьогодні майже 1500 хворих вже проконсультовані сімейними лікарями і їм надані плани лікування», — розповіла Наталя Горбенко.

Розробити програму може тільки лікар-ендокринолог, котрий працює у лабораторних умовах, а не на стаціонарі.

«Якщо в районі немає лікаря-ендокринолога, керівник центру первинної медико-санітарної допомоги залучає лікарів з іншої території», — повідомила посадовиця.

За її словами, на території області працюють 13 ендокринологів, які можуть провести амбулаторну роботу.

«У нас також є місяць на перехідний період, коли хворі ще зможуть отримати інсулін за звичайними рецептами», — наголосила Наталя Горбенко.