Поліція оприлюднила пам’ятку, як поводитися під час обстрілів

Перегляди: 1296

Патрульна поліція нагадує порядок дій залежно від того, де вас застали обстріли.

Якщо ви потрапили під обстріли на вулиці, то падайте на землю, закривайте голову руками, відкрийте рот — це вбереже від контузії при близькому розриві снаряда.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Знайдіть поблизу укриття, з боку, протилежному тому, звідки стріляють:

— під'їзд будинку;

— підземний перехід;

— вздовж високого бордюру або паркану;

— в оглядовій ямі відкритого (на повітрі) гаража або СТО;

— в ямах-воронках, що залишилися від попередніх;

— заскочивши в під'їзд, закрийте за собою двері, притисніться в кут, при можливості сховайтеся під сходами, але не навпроти вікна.

Якщо обстріл застав вас у маршрутці, тролейбусі або трамваї, слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку «від будівель і споруд» і лягти на землю.

Якщо в полі зору немає укриття, просто лягайте на землю і лежіть, закривши голову руками. Переважна більшість снарядів і бомб розриваються у верхньому шарі ґрунту або асфальту, тому осколки в момент вибуху розлітаються на висоті не менше 30-70 см над поверхнею.

Не можна ховатися під технікою: автомобілями, автобусами, тролейбусами тощо.

Якщо обстріл застав вас у квартирі, візьміть заздалегідь заготовлені речі і спускайтеся в укриття чи підвал.

Ті, хто не змогли чи не встигли спуститися у підвал, знайдіть безпечне місце - в квартирі найбільш міцними місцями є кути, особливо несучих стін (туалет, ванна, коридор). Потрібно лягти на підлогу, накривши голову подушкою. Металеві двері товщиною 3 мм і більше захистять від дрібних осколків.

Поліцейські також наголошують, що не варто втрачати пильність, залишаючи укриття. Важливо уважно дивитися собі під ноги і не піднімати із землі незнайомі предмети, особливо варто контролювати дітей.