«Нептун», який знищив «Москву», проєктував кропивничанин

Перегляди: 7060

Роботи над ракетою почалися в 2014 році. У вересні 2015 року, на виставці «Зброя та безпека-2015», уперше продемонстрували вигляд нової протикорабельної крилатої ракети — як ключового елементу протикорабельного ракетного комплексу «Нептун».

Згідно з інформацією з відкритих джерел, станом на весну 2016 року виготовлені перші льотні зразки крилатої ракети. 30 січня 2018 року відбулися успішні випробування крилатої ракети «Нептун». 23 серпня 2020 року ракетний комплекс «Нептун» прийняли на озброєння.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Розробником комплексу є державне київське конструкторське бюро «Луч». Призначення ракети — ураження окремих бойових надводних кораблів та транспортних суден зі складу конвоїв водотоннажністю до 5000 тонн. Розробники планували універсальне використання з різних платформ: корабельного, наземного та повітряного базування. Ракета також може бути пристосована до ураження наземних цілей.

Перевагами ракети спеціалісти називають дальність її застосування та малу висоту польоту, за рахунок чого ракету складно виявити радіолокаційними засобами навіть за хорошої погоди. Пристрій майже повністю комплектується українськими складниками.

З грудня 2003 року посаду генерального конструктора та директора Державного підприємства КБ «Луч» обіймає Олег Коростельов, уродженець Кіровоградщини. Народився 9 листопада 1949 року в м.Кропивницький (тоді - Кіровоград). Навчався в Національному авіаційному університеті.

З 1997 року брав безпосередню участь у науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт зі створення військового обладнання: «Комбат», «Стугна», «Грань», «Копер». На їх основі КБ «Луч» надалі розробило низку засобів високоточної зброї типу «Скіф», «Бар’єр», «Стугна-П».

Нагадаємо, після удару двома ракетами «Нептун» потонув флагман російського Чорноморського флоту «Москва».


Джерело: Вікіпедія