В Україні з 16 липня мова усіх вебресурсів та користувацьких інтерфейсів має бути тільки українська

Перегляди: 873

За місяць, 16 липня, набирають чинності частина друга та шоста статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регламентують використання української мови в інтернеті та інтерфейсах комп'ютерних програм, встановлених на товарах.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це означає, зокрема, що з 16 липня:

- будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму - від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, повинен бути “локалізований” для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками;

- усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв підприємств, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Окрім того, з 16 липня Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штраф на державних службовців, керівників та працівників підприємств й організацій, а також фізичних осіб, які порушуватимуть цей закон.

Розмір штрафу складає від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн.


Джерело: Уповноважений із захисту державної мови на сайті Урядового порталу