У викритій СБУ корупційній схемі ДСНС фігурує посадовець з Кіровоградщини (фото)

Перегляди: 1807

СБУ ліквідувала масштабну корупційну схему в Державній службі з надзвичайних ситуацій. Злочинна діяльність полягала у системному отриманні незаконної винагороди (хабарів) від підприємців за погодження дозвільної документації.

Учасниками злочинної схеми є посадовці ДСНС України та керівники її регіональних підрозділів, серед яких управління у Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Кіровоградській, Рівненській, Львівській, Чернігівській, Волинській, Чернівецькій, Хмельницькій та Запорізькій областях, а також посадовці інших держустанов, які залучили до участі приватних осіб.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Посадовці ДСНС вимагали від керівників великих торгових центрів та компаній хабарі за прискорене погодження дозвільної документації, необхідної для ведення підприємницької діяльності.

Насамперед «схема» стосувалася погодження планів локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій на потенційно-небезпечних об’єктах, зокрема у великих торгових центрах, АЗС та інших об’єктах.

За хабарі посадовці ДСНС не перевіряли засоби пожежної безпеки належним чином, тому частина з них виявилася нездатною забезпечити цивільний захист громадян зокрема під час ліквідації наслідків російських обстрілів.

Щомісячні «прибутки» зловмисників від організованої ними злочинної «схеми» становили понад 10 млн грн.

У результаті понад 50 синхронних обшуків по всій Україні викрили десятки посадовців ДСНС, які брали хабарі за фіктивне погодження дозвільних документів з питань пожежної безпеки для громадських будівель і споруд.

Є додаткові докази про діяльність злочинної групи. Зокрема, відомості про інших учасників та розподіл отриманої незаконної винагороди між ними.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили про підозру першим 6 особам злочинної групи за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);

▪️ ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Наразі триває досудове слідство. Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

[gallery type="rectangular" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="135511,135510,135509,135508,135507,135506,135505,135504,135503,135502,135501"]


Джерело: Служба безпеки України