У Кіровоградській ОВА розповіли про нову організацію медичної мережі області

Перегляди: 2956

Верховна рада ухвалила закон № 2347, у якому передбачається створення спроможної мережі лікувальних закладів у державі - про особливості її організації на Кіровоградщині розповів директор департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОВА Олег Рибальченко.

"В умовах реформи кожні заклади контрактують певні пакети для надання медичної допомоги пацієнтам, для того, щоб забезпечити три важливих компоненти, передбачені Конституцією: доступність, якість та безкоштовність. Три основні моменти, які передбачаються під час контрактування пакетів - послуги, які надають медичні заклади, мають відповідати цим вимогам. Якщо ми говоримо про якість для пацієнта, то ми говоримо про певний набір всього необхідного, щоб забезпечити надання допомоги. Це й обладнання, і кадри, і логістика. Якщо ми говоримо про доступність, то мова йде про те, що кожен мешканець нашої області у рівній досяжності може звернутися до того закладу, який надасть допомогу. Ну і безкоштовність: візьмемо ситуацію з інсультом, інфарктом чи пологами. Коли лікувальні заклади в умовах реформування контрактують ці пакети, виникає ситуація, коли менш потужні лікарні не можуть подолати ці вимоги. Наприклад, для пакету інсульту чи інфаркту потрібна наявність певних фахівців та апаратури, які цілодобово працюють у цьому закладі. Не всі лікарні області здатні це забезпечити, тому виникає ситуація, що певні заклади контрактують цю послугу. Відповідно мешканцям тих громад, у яких немає лікувальних закладів, або вони не такої якості, маємо гарантувати доступність таких послуг", - пояснив зміни Олег Рибальченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це означає, що у кожному районі мають з'явитися заклади, які облуговуватимуть не тільки свою громаду, а й іншу територію, і до того ж мають відповідні, передплачені державою, пакети. Такі медзаклади віднесуть до категорії загальних. Вони зможуть облуговувати населення чисельністю від 50 до 80 тис. свого радіусу досяжності. Друга категорія - кластерні заклади - обслуговуватимуть пацієнтів з більш рідкісними захворюваннями та будуть оснащені відповідною апараторую та лікарями. Обсяг населення - 150 тис. і більше. Третя категорія - надкластерні - надаватимуть викокоспеціалізовану медичну допомогу населенню всієї області.

У Кіровоградській області створять:

- 2 надкластерні лікарні: Кіровоградська обласна та Кіровоградська дитяча обласна.

- 3 кластерні лікарні: Олександрійська міська, Кропивницька міська та Новоукраїнська міська.

- 8 загальних лікарень: Знам'янська, Долинська, Світловодська, Добровеличківська, Маловисківська, Голованівська, Гайворонівська, Новоархангельська.

Мапа закладів цих категорій може змінюватися за умов конкуренції.

Заклади, які не віднесені до однієї з цих трьох категорій, законтрактують свої пакети і залишаться у тому вигляді, якому існують.


Джерело: брифінг директора департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОВА Олега Рибальченко