Екс-митрополиту УПЦ мп Іоасафу обрали запобіжний захід: сидіти вдома у комендантську годину

Перегляди: 1071

Сьогодні, 9 грудня, Ленінський районний суд Кропивницького обрав запобіжний захід колишньому митрополиту Кіровоградському та Новомиргородському Іоасафу (Петру Губеню): нічний домашній арешт.

З 9 грудня 2022 року по 30 січня 2023-го включно колишньому очільнику Кіровоградської єпархії УПЦ мп заборонено покидати помешкання з 22:00 до 6:00 (комендантська година на Кіровоградщині діє з 23:00 до 5:00).

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Священнослужителя зобовʼязали повідомляти правоохоронні органи про зміну місця проживання, утримуватися від спілкування зі свідками та приходити за викликом органів досудового розслідування.

Нагадаємо, СБУ стверджує, що зібрала беззаперечні докази вини Іоасафа, який входив до найближчого оточення керівника російської православної церкви кіріла. Екс-митрополит, за твердженням Служби безпеки, виправдовував анексію Криму й вів підривну діяльність проти України. Він був на постійному зв’язку з очільником рпц і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України. Вказівки з москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території рф.

У церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в друкарнях країни-агресора. Автори цих книг ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість ворожих друкованих матеріалів і документи з доказами листування з московськими кураторами.

У повідомленні СБУ також сказано, що «Іоасафу повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України». Доведена за нею провина карається «штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».


Джерело: рішення Ленінського районного суду міста Кіровоград (суддя - Катерина Юр'єва)