Зевс у Стародавній Греції і сьогоденні

Перегляди: 3112

У міфах Стародавньої Греції Зевс був найголовнішим Богом. Він Бог неба, закону, долі та порядку. Греки уявляли його зрілим і міцним чоловіком. У нього густа шевелюра і довга борода. Зазвичай його зображували в чорній довгій сорочці та плащі. Іноді він був зображений оголеним. Часто на голові у Зевса зображували вінок із гілок оливкового дерева. Римське ім'я Зевса - Юпітер. Латинською Зевс - Zeus. Його головними атрибутами є блискавка, орел і скіпетр. Зевс означає "небо" і "сяйво". Сьогодні це ім'я і донині використовується в різних сферах для надання сили і справедливості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зевс у міфології

Згідно з легендами, Зевс це молодший син Кроноса і Реї. Кронос був злим тираном. Він проковтував кожну дитину, яку народжувала йому дружина. Таким чином, він намагався уникнути пророцтва про те, що його буде повалено з престолу його нащадком. Останньому синові, Зевсу, вдалося уникнути цієї долі. Його мати, Рея, сховала його в печері на острові Крит. Кроносу вона підсунула камінь, загорнутий у пелюшки.

Зевса стали виховувати німфи. Коза Амалфея годувала його своїм молоком. Коли Зевс плакав, воїни, які охороняли печеру, заглушали крик биттям у свої щити.

Коли Зевс виріс, його стала підтримувати богиня мудрості Метіда. Вона приготувала для Коноса спеціальний напій, від якого з нього вийшли всі проковтнуті ним діти. Потім Зевс звільняє циклопів. За це циклопи викували для нього блискавки. Циклопи допомагали Зевсу і його братам у боротьбі з Кроносом. У підсумку Кронос був переможений. Після перемоги Зевс із братами кинули жереб. У підсумку правити небом став Зевс, підземним царством - Аїд, а морем - Пойседон.

Зевс одружується на сестрі Гері, яку він спокусив в образі зозулі. Подружжя постійно сварилося. Двоюрідний брат Зевса, Прометей, подарував людям вогонь, який він вкрав у богів. Зевс розгнівався за це на Прометея і наказав прикувати його до гори. Щодня прилітав орел до цієї гори і клював печінку Прометея, яка знову відростала.

Зевс набував різних облич для того, щоб спокушати смертних жінок. Він був биком, лебедем, золотим дощем. Зевс мав зв'язки з кількома титанідами: Метіда, Феміда, Еврінома, Деметра. Він робив спроби спокусити Афродіту й Астерію. Але вони виявилися невдалими. Улюбленим сином Зевса був Геракл. Зевс зробив його Богом. Від зв'язків Зевса з жінками народилося багато дітей напівбогів.

Головний Бог стежив за порядком. Він карав злочинців, які діяли проти Богів. Так він покарав Танталоса, який поцупив амброзію, Ікону, який спробував оволодіти Герой. Іншими важливими завданнями Зевса були:

  1. Берегти життя в місті.
  2. Направляти людей у правильне русло.
  3. Захищати всіх скривджених людей.
  4. Зберігати сімейне вогнище.
  5. Стежити за тим, щоб виконувалися всі закони і дотримувалися всі звичаї.

Зевс міг вирішити будь-яке питання. Він заспокоював кожного, кому потрібна була допомога. Його енергія поширювалася на весь Олімп.

Зевс у світі

Головний символ Зевса — це стилізована блискавка. Він змахував нею як списом. Іншими його символами є: царський скіпетр, орел, щит (символ гніву і люті).

На честь Зевса, як знак поклоніння йому, в 471-456 роках до н. е. було зведено храм. Це унікальна за своєю архітектурою і величністю будівля. Вона була спроектована Лібоном, архітектором стародавньої Греції. Раніше сюди приходили люди, щоб просити вибачення за свої гріхи перед Зевсом. У наші дні збереглися лише деякі фрагменти цього храму. Вченими та археологами за стародавніми писаннями відтворено вигляд, який колись мав храм Зевса олімпійського. Будівля вражала своєю величністю, від неї неможливо було відвести погляд. Із західної частини храму знаходилися картини. На них була зображена битва між кентаврами та лапіфами. Ці картини уособлюють перемогу цивілізації над безграмотністю та дикістю.

У 406 р. до н. е. правлячий Феодосій дав указ зруйнувати всі храми Олімпії, оскільки це було ознакою поклоніння язичництву. Вцілілі залишки були знищені землетрусами в 522 і 551 роках. До наших днів збереглися фрагменти храму. Вони зберігаються в археологічному музеї Олімпії та в Луврі, в Парижі.

Існує багато святих місць, які присвячені Зевсу. Відомими місцями, де йому поклоняються є:

  • Печера на горі Іда. Вона розташована в Псилоритисі. Іда - найвища гора на Криті. Це священне місце отримало розвиток у Стародавній Греції. Воно вважається таким же Священним, як і інші грецькі храми. За легендою, вважається, що тут народився і виріс Зевс.
  • Додона. Це давньогрецьке місто в Епірі. Це місце було створено, щоб вшановувати Зевса, а також вшановувати оракула, який живе там.
  • Аркадія - історичний центр у Греції, в центральній частині Пелопоннеського півострова. Раніше тут був культ Зевса. Греки приносили сюди жертву. Вважається, що Аркада названа на честь сина Зевса і Каллісто Аркад. Коли, Каллісто була вагітна, Зевс перетворив її на ведмедицю, щоб приховати її від дружини Гери.

Де використовують ім'я Zeus у сучасній культурі

Сьогодні ім'я Зевс часто використовується для назв азартних ігор і клубів. Це пов'язано з тим, що тематика гри ґрунтується на давньогрецькій міфології, зокрема, на богові Зевсі. Це допомагає пройти гру без різних проблем. Серед символів таких ігор також можна зустріти бога Зевса, Пегаса і багато інших символів Стародавньої Греції.

Відомий експерт в азартних іграх Олексій Іванов створив сайт, присвячений оглядам онлайн казино, яке назвав Зевс.

У сучасному світі також знято дуже багато художніх фільмів, присвячених Зевсу або в яких є Зевс:

  • "Юпітер по Йордену" Акселя Рінгволла: це перший фільм, який був присвячений Зевсу.
  • Джейсон і аргонафти від Найла Макгінніса.
  • "Битва титанів" Лоуренса Олів'є і продовження "Гнів титанів".
  • Мультфільм "Геркулес".
  • "Тор: любов і грім" Рассела Кроу.

Відомі серіали, в яких присутній Зевс:

  1. "Геркулес": серіал 1990 року. Роль Зевса зіграв Корі Бертон.
  2. Мультсеріал Netflix "Кров Зевса".
  3. Серіал "Троє: падіння міста".