У Кропивницькому 78-річного чоловіка судять за малювання свастики у центрі міста

Перегляди: 4673

Учора, 9 лютого, у Ленінському районному суді міста судили 78-річного чоловіка за звинуваченням у поширенні забороненої нацистської символіки - свастики - на сітілайтах у центрі Кропивницького.

Підозрюваний - Юрій Н., громадянин України, уродженець Новоукраїнського району 1944 року народження.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За інформацією слідства, він наніс аерозольною фарбою зображення лівосторонньої свастики на двох сітілайтах у центрі міста: поблизу магазину «Сільпо» та спортивної школи «Надія».

[gallery type="rectangular" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="147864,147866,147867,147870,147862"]

Сам підозрюваний зазначив, що своєї вини не визнає, але від показань відмовився.

Адвокат В'ячеслав Усатенко назвав кримінальне провадження щодо свого підзахисного «повністю сфальсифікованим з метою штучного накопичення показників діяльності поліції».

«Справа повністю сфальсифікована від початку до кінця. У матеріалах кримінального провадження є лише докази - зображення лівосторонньої свастики, яка не є неонацистським символом і є обвинувальний акт стосовно підозрюваного. Яким чином це пов'язано між собою - у матеріалах справи не міститься жодного доказу. У матеріалах кримінального провадження є начебто відео з камер спостереження, де зафіксована особа з бородою. Тобто є відео, на якому якась особа з бородою й у шапці рухається у якомусь напрямку. Тому і вирішили, що це власне мій підзахисний рухався, і що саме він малював. Але всі особи у шапці з бородою виглядають майже однаково. Це відео з камер, але з якої камери? Є орієнтування, де зазначена особа з бородою, яка рухається. І фотографії сітілайтів зі свастикою. Так ось, ці фотографії зроблені поліцейськими під час огляду місця події. І у часі це значно пізніше, ніж було надане орієнтування», - зазначив адвокат.

Окрім того, за словами захисника, до його підзахисного під час допитів поліцейські застосовували фізичне та психологічне насильство.

«До дружини підозрюваного двічі підходив чоловік, який представився співробітником СБУ та повідомляв, що підозрюваний вклав договір не з тим адвокатом і надав їй телефон іншого адвоката. Він зазначив, що цей адвокат допоможе укласти угоду зі слідством і все скінчиться», - повідомив захисник.

Також, як зазначає сторона захисту, обшуки за місцем проживання підозрюваного поліцейські проводили незаконно, без ухвали суду, понятих та відео фіксації. Під час цих обшуків у Юрія знайшли рублі рф та балончик з чорною аерозольною фарбою.

«Я такого звісно не робив. Прокурор з-під поли показував якийсь балончик маленький. А у мене вони забрали балончик алюмінієвий, мабуть, п'ятилітровий, там він сухий. Я ще й питав, які у нас ворота? Він сказав, що коричневі. А у мене ворота чорні. Ми з дружиною фарбували їх з того здорового балона, поки там фарба не висохла. Ми поставили цей алюмінієвий балончик на вікні. Це його вилучили у мене», - зазначив підозрюваний Юрій Н.

«Докази слідством зібрані у законний спосіб, передбачений кримінально-процесуальним кодексом. Доводи щодо неналежності неодноразово перевірялися і слідчим суддею, і Апеляційним судом міста. Вони не підтвердилися. Відповідальність за це правопорушення передбачає до п'яти років позбавлення волі», - зазначив прокурор Роман Оверченко.

Наразі прокурор взяв перерву у розгляді справи, пояснивши це участю в інших засіданнях. Наступне засідання по справі відбудеться 23 березня.

Фото: Олена Павлюк, CBN.