Підприємство екснардепів Табалових підозрюють в ухиленні від сплати 42 млн грн податку

Перегляди: 1927

Бюро економічної безпеки викрило схему ухилення від сплати 42,4 млн грн податків сільськогосподарським товариством, що належить народному депутату VII скликання, власнику низки відомих торгових марок молочної продукції.

За інформацією низки видань, зокрема, «Forbes», мова йде про ПрАТ «Юрія», по 41,72% статутного капіталу якого належить екснардепам Верховної Ради VII скликання Олександру Табалову та його сину Андрію Табалову, які є уродженцями Кіровоградщини. Підприємство є виробником молочної продукції під ТМ «Волошкове поле», та входить до десятки найбільших українських виробників молока.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За результатами обшуків за чотирма адресами в адміністративних та офісних будівлях сільськогосподарського приватного акціонерного товариства, в тому числі на Кіровоградщині, детективи БЕБ вилучили фінансово-господарські документи, які, як повідомляє Бюро економічної безпеки, використовувалися при вчиненні кримінального правопорушення та готівка в сумі понад 7,8 млн грн.

Детективи БЕБ також встановили, що службові особи згаданого товариства протягом 2021 року завищили податковий кредит в деклараціях з податку на додану вартість. Це сільськогосподарське підприємство документально оформлювало фінансово-господарські операції із закупівлі зернових культур у суб’єктів господарювання з ознаками «фіктивності».

Використання такої схеми стало причиною ненадходження до Державного бюджету України 42,4 млн грн.

CBN звернулося за коментарем до Андрія Табалова.

«Стаття, яка вчора вийшла на сайті БЕБ і була розтиражована у ЗМІ, містить недостовірну інформацію, оскільки дане кримінальне провадження не стосується ні мене, ні членів моєї родини, ні ПрАТ «Юрія». Воно взагалі було розпочато по факту зловживань посадових осіб податкової служби.

Справа у тому, що ПрАТ «Юрія» мала господарські відносини з сільськогосподарськими підприємствами, які, на думку слідства, мають ознаки фіктивності. Але виникає питання, чому у 2021 році держава, коли реєструвала податковий кредит по господарських операціях ПрАТ «Юрія» з цими підприємствами, ознак фіктивності в них не вбачала? Знову ж питання до податківців…

До самих сільськогосподарських підприємств ніякого стосунку не маю.

Щодо коштів, які були вилучені під час обшуків, вони взагалі належать приватним особам. До того ж вилучені були поза ухвалою суду. Всі документи, які доводять легальність їх походження були одразу пред’явлені слідчим. Але, на жаль, слідчі не зважали на ці обставини та діяли зухвало, порушуючи всі норми права. На даний час дії слідчих оскаржуються у суді», - розповів підприємець.


Джерела: Бюро економічної безпеки

коментар Андрія Табалова CBN

«Forbes»