В Олександрії закрилася художня галерея Art Goodzik

Перегляди: 1111

В Олександрії припинила свою роботу художня галерея Art Goodzik (раніше відома як Vash Art). Частину експонатів передали в Олександрійський міський музейний центр імені Худякової та інші заклади.

Однією з причин закриття галереї стала складна фінансова ситуація.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Галерея давно була на грані закриття, бо кожного року рахунки росли. Комунальні платежі покривалися з діяльності мого ФОПу, який я теж закрила. Оренду підняли і ціна на електрику піднялася (зафіксувати орендну плату на час війни не маємо підстав, бо ми не в зоні бойових дій). Я запропонувала дівчатам з організації взяти ведення галереї на себе - ніхто не погодився, бо це важко в мирний час, не те що у військовий. Організація виставки та утримання приміщення - це завжди витрати. Везти картини з інших міст, щоб вони повисіли у неопалюваному приміщенні, де світла немає частіше, ніж є - ідея не дуже», - розповіла про причини закриття у коментарі CBN директорка галереї Ірина Кваша.

Іншою причиною стала низька відвідуваність заходів олександрійцями.

«Багато людей (близько 100-150) приходили на відкриття виставок, бо вхід вільний, але на платні заходи - ні. Всі 6 років це була боротьба за виживання. Нескінченні листи про допомогу меценатам та до влади. Відгукувались дуже мало і це ті, хто не живе в місті», - зазначила художниця.

Експонати галереї після закриття забрав Олександрійський міський музейний центр імені Худякової. Це: історичні фото, документи, речі радянського періоду, експонати УТОСа (Українське товариство сліпих), зокрема, годинники, книги для незрячих тощо.

«Музей Goodzik переїхав до Іспанії зі мною. Цю колекцію я збирала з дитинства з декількох скриньок моєї бабусі. Скуповувала на аукціонах та барахолках, купувала на OLX торбинки з радянськими ґудзиками та нові - на херсонській фабриці (дякувати Богу, вона вціліла після окупації). Люди зносили й свої запаси. Я продовжую робити картини з них та збирати цікаві екземпляри. Хто зна, може колись в Іспанії відкрию музей, тут це люблять. Також у мене була колекція ляльок. Свої порцелянові забрала з собою, а радянські - віддала жіночці, яка їх реставрувала. Книжки переїхали на Олександрійський матрацний завод - вони облаштують бібліотеку, у якій робітники зможуть брати книги. Стосовно картин - вони повернулись до художників. Ті, що були у фонді галереї, я подарувала меценатам на згадку і в подяку, що підтримували нас стільки років», - поділилася Ірина Кваша.


Джерело: коментар власниці галереї Ірини Кваші CBN