Ліквідувати, перепрофілювати чи законсервувати: що держава планує робити зі Смолінською шахтою?

Перегляди: 2176

Відповідно до державної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта Кіровоградська ОВА опрацьовує три сценарії розвитку зняття з експлуатації Смолінської шахти: суха консервація, перепрофілювання або ліквідація.

Вчора, 16 березня, у Кіровоградській ОВА пройшла нарада по напрацюванню пропозицій до Державних програм з розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року та цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об'єкта на 2023-2027 роки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У нараді взяли участь представники Міністерства енергетики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, керівники Інгульської, Смолінської та Новокостянтинівської шахт, а також генеральний директор ДП «Схід ГЗК» Ігор Бугайов.

«Три уранові шахти, які функціонують на Кіровоградщині - Інгульська, Смолінська та Новокостянтинівська - мають неабияке значення для нашої області, так і для України в цілому. Це понад 2,5 тис. робочих місць, сплата податків до бюджетів усіх рівнів (при стабільній роботі підприємства це близько 280 млн грн на рік). Концепція Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу передбачає збереження обсягів виробництва урану, п’яти тисяч робочих місць, збереження надходжень до бюджетів усіх рівнів. А щодо закриття Смолінської шахти, то ліквідація об'єкта – це точно не наш вибір. Ми будемо вживати усіх заходів програмного забезпечення проєкту перепрофілювання і дорозвідки родовищ», - зазначив перший заступник начальника ОВА Павло Конопко.

Своєю чергою, директор департаменту інфраструктури Кіровоградської ОВА Володимир Кондратюк підкреслив, що інфраструктуру Смолінської шахти можна долучити до розробки Апрелівського родовища уранових руд та Полохівського родовища літієвих руд, які знаходяться на відстані близько 20 км від шахти, а також для дорозвідки і Ватутінського родовища.

За підсумками наради Міністерству енергетики України направлять пропозиції до «Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об'єкта на 2023-2027 роки» разом з пропозицією створити Міжвідомчу робочу групу з розробки програми з представниками Кіровоградської обласної влади та Смолінської селищної ради.


Джерело: Кіровоградська ОВА