У громаді на Кропивниччині вперше за 30 років запрацювала пекарня (фото)

Перегляди: 1182

У селі Дмитрівка Кропивницького району вперше за 30 років запрацювало місцеве виробництво хліба. Раніше хліб у громаду привозили з Кропивницького та Олександрії.

Місцеві фермери – Олександр та Галина Кущови започаткували створення кооперативу «Зерносмак», загалом членів кооперативу тепер четверо. Нині громада випікає хліб із зерна, яке тут і вирощують. Це відкриває нову послугу для аграріїв - переробка зерна у громаді.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Зараз ми печемо хліб декількох різновидів та здобу. У майбутньому плануємо відкрити також лінію із виробництва макаронних виробів. У нас повний цикл виробництва - ми хочемо вирощувати зерно, переробляти його, далі - випікати хліб, з висівок робити еко-посуд. У нас є з чого виробляти. Випічку продаємо у магазинах Дмитрівки та у сусідні села, зараз шукаємо збут. Можемо випікати до 1500 хлібин на добу, але зараз є сенс робити лише пару сотень. Шукаємо свою родзинку, щоб у нас був особливий дмитрівський хліб. Випікаємо повністю із натуральної сировини, без хімічних домішок», - розповіла CBN Галина Кущова.

Ідея виникла понад 3 роки назад та реалізовувалася за програмою DOBRE від американського фонду USAID. 4 мільйони гривень вклав у виробництво кооператив та 2 мільйони - DOBRE. Пекарня, яка була у громаді, закрилася понад 30 років тому, наразі не залишилося навіть будівлі, тому саме цей напрямок виробництва захотіли відродити у громаді.

Експерт з економічного розвитку програми DOBRE Віталій Юрків розповів, що програма фінансується агентством США з міжнародного розвитку - USAID, працює з 2016 року. Програма була з бюджетом 50 млн дол США, минулого року фінансування збільшили і програму продовжили на три роки - до вересня 2025 року.

Фото: Мирослава Липа, CBN