Жителів ще однієї громади Кіровоградщини просять не використовувати на кладовищах штучні квіти

Перегляди: 2366

Жителів Катеринівської громади просять не використовувати штучні квіти на кладовищах, аргументуючи це шкодою, яку вони завдають довкіллю.

«На території громади обліковується біля 15 кладовищ, до яких на системній основі відвідувачи приносять штучні квіти, вінки і таке інше.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повідомляють екологи, пелюстки штучних квітів виготовляють із синтетичних тканин – поліестеру, латексу, органзи, оброблених різними хімічними складовими. Для їх фарбування використовуються переважно анілінові фарби – досить токсичні сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров’я. Стебла, бутони і інші декоративні елементи в більшості випадків роблять із пластику, найчастіше з ПВХ, теж досить токсичного. Серцевини і дрібний декор можуть виготовлятися з пінопласту, який при нагріванні (наприклад, на сонці) здатний виділяти канцерогенну речовину – стирол», - написала голова громади Тетяна Пучка.

Окрім того, посадовиця зазначила, що переробці штучні квіти не піддаються, адже складно встановити тип пластика, присутньо багато побічних матеріалів, які важко розділити (тканину, метал, часто запаяний всередину пластика). Тому вони, як і штучні вінки, та інша подібна атрибутика, рано чи пізно опиняються на смітнику, продовжуючи виділяти токсичні речовини і забруднюючи ґрунт, повітря, ґрунтові води. Час їх розкладання в землі – понад 100 років.

«Велике прохання до жителів громади, припиніть приносити штучні квіти та вінки на кладовища! Спрямуйте кошти на більш потрібні і нагальні видатки», - звернулася до жителів громади Тетяна Пучка.

Нагадаємо, раніше виконавчий комітет Голованівської селищної ради заборонив продаж та використання штучних квітів, кошиків та вінків.


Джерело: голова Катеринівської громади Тетяна Пучка у Facebook-групі «Катеринівська територіальна громада»