У Кіровоградській ОВА розповіли про мобілізацію працівників аграрної сфери

Перегляди: 6236

В обласному департаменті агропромислового комплексу розповіли про особливості бронювання працівників сфери, а також вплив мобілізації на посівну.

«Минулого року ми також зіштовхувалися з цим викликом, але тоді не так широко мобілізували працівників аграрного комплексу. На сьогодні представників багатьох спеціальностей мобілізували, або вони пішли добровольцями»,- зазначила на пресконференції директорка департаменту АПК Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповіла посадовиця, для того, щоб навчити нових трактористів та машиністів, потрібен час. Базовий курс навчання - 7 місяців. Зараз господарства налаштовуються на те, що у подальшому у полі працюватимуть не військовозобов'язані особи, ймовірно, що навіть жінки. На сьогодні загальна потреба у кадрах для сількогосподарського виробництва складає 614 осіб. У центрах зайнятості на обліку зараз перебуває близько 500 осіб. Є перспектива підготовки цих кадрів, але перший випуск нових працівників буде у червні. Тому ще один вихід для господарств - бронювання.

«Цьогоріч вступила у дію нова постанова про бронювання, вона дещо відрізняється від попередніх. Зараз порядок бронювання дуже складний. Генштаб безпосередньо ухвалює рішення по кожній окремій людині. Списки до Генштабу стікаються зі всієї україни, тому часу на опрацювання йде багато. На сьогодні за новою постановою в області немає жодного заброньованого працівника. Всі, хто вже має бронь, були заброньовані відповідно до попередніх постанов», - зауважила Валерія Фурманова .

Окрім того, чиновниця розповіла про процедуру бронювання.

«Загалом зараз є декілька варіантів бронювання. Підприємства аграрного комплексу мають мобілізаційні завдання. Якщо є це завдання, то підприємства звертаються до органу, який його видав, орган звертається до військової адміністрації, а ОВА вже до Генштабу. Генштаб розглядає кожну особу окремо. Навіть телефонують на території і питають підтвердження у центрах комплектації, чи веде підприємство військовий облік відповідно до умов постанови. І потім Генштаб погоджує чи не погоджує ці списки. Після цього списки направляє в Мінекономіки, там видають наказ, а вже підприємство видає за своїм підписом витяг з наказу цій особі. Другий варіант - підприємства, які не мають мобілізаційного завдання, але які є критично важливими для забезпечення потреб населення в особливий період. Такі підприємства визначає Мінагрополітики, вони мають у своєму обробітку більше тисячі га землі та більше 50 працюючих. Алгоритм бронювання той самий. Бронюють працівника на 6 місяців», - зазначила директорка обласного АПК.

За її словами, поки дефіцит працівників не впливає на проведення посівної кампанії. Вона цього року розпочалася 8 березня.


Джерело: пресконференція директорки департаменту АПК Кіровоградської ОВА Валерії Фурманової.