У кропивницькому Музеї мистецтв презентували мандрівний проєкт-виставку «Вишиті болем» (фоторепортаж)

Перегляди: 765

Сьогодні, 24 березня, у Музеї мистецтв презентували мандрівний проєкт-виставку «Вишиті болем», що розповідає про вчинені російськими окупантами злочини сексуального насильства.

«Ми вирішили привезти виставку «Вишиті болем» у Кропивницький. Ця виставка була у Львові, Одесі, Харкові та Чернігові. Ми зацікавленні, аби кропивничани та жителі області теж побачили цю виставку, - розповіла CBN голова Кіровоградської обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Алла Волошина, - Рушники створювали майстрині, які вивчали етнографічну культуру нашого народу. Зараз, під час повномасштабного вторгнення військ рф, українці потерпають від насилля їхніх військових. Цей проєкт допомагає пережити біль сексуального насильства. Історії про насилля збирали професійні психологи, вони написані від третьої особи. Над створенням виставки працювали 6 людей: психологи, етнографісти та менеджери проєкту. Сексуальне насильство є і досі табуйованою темою в українському суспільстві, хоча саме зараз особливо важливо говорити про кількість жертв сексуального насилля, яке чинять росіяни на території України. Ми ніколи не дізнаємося цієї кількості точно, адже люди про це мовчать».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У музеї представили п’ять інсталяцій рушників, відповідно - це п’ять історій про насилля, окупацію.

Виставка триватиме близько двох тижнів. Далі її будуть презентувати в громадах Кіровоградщини, після чого відвезуть за кордон.

Проєкт готували чотири місяці. Біля кожного рушника є QR-код, через який можна ознайомитися з драматичною історією.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.