На Кіровоградщині «пункти незламності» на літо переведуть у «сплячий режим»

Перегляди: 772

Як працювали «пункти незламності» на Кіровоградщині, які розгортали через агресію рф, що з ними далі буде та що робити українцям у разі надзвичайної ситуації, журналістам CBN розповіли директор Департаменту соціального захисту ОВА Олександр Догаров та речниця пресслужби Нацполіції області Віталіна Бевзенко.

10 листопада начальник Кіровоградської ОВА видав розпорядження, згідно з яким, на території області розпочали роботу по розгортанню «пунктів незламності». До створення пунктів незламності залучили багато сторін, зокрема бізнес, органи місцевого самоврядування та ДСНС. Станом на січень і до сьогодні, в області спільними зусиллями розгорнули 555 «пунктів незламності». Загалом органи місцевого самоврядування організували 358 пунктів, бізнес - 139 пунктів, залізничні вокзали - 4, ДСНС - 54 мобільних пунктів. У містах та селищах міського типу в адміністраціях розгорнули 139 пунктів, зокрема, у Кропивницькому - 36, у Знам'янці - 12, в Олександрії - 13, у Світловодську - 10, і у сільській місцевості - 213 пунктів. «Пункти незламності» розташовувалися у закладах освіти, культури, у старостатах та адміністраціях, а також в інших приміщеннях, де можна було організувати таку роботу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Всі пункти були забезпечені генераторами, інтернетом, альтернативними видами палива, а також твердопаливними котлами. Також у нас є альтернативний зв'язок - «старлінки». Понад 40 пунктів у нас мали цей зв'язок. Загалом пункти обігріву могли приймати одночасно 37 тисяч осіб, відвідували їх близько 1710 осіб за інформацією органів місцевого самоврядування. Це не така велика кількість, яку ми очікували, але слід врахувати специфіку нашої області, що ми здебільшого мали можливість отримувати електропостачання майже системно - майже, бо мали певні аварії на мережах через російські атаки», - сказав посадовець.

Олександр Догаров розповів, що у зв'язку з тим, що опалювальний сезон добігає кінця, Офіс президента видав відповідне протокольне рішення, у якому доручив військовим адміністраціям прийняти рішення щодо оновлення формату роботи «пунктів незламності». 21 березня провели засідання комісії, на якому прийняли рішення призупинити діяльність пунктів та перевести їх у «сплячий режим».

«Ми плануємо подальшу організацію таких пунктів лише у робочі години у приміщеннях органів місцевого самоврядування. Їхня основна функція - зарядження гаджетів. Також все обладнання та оснащення зберігатимуть у пунктах, назначивши відповідальну особу. Але у випадку надзвичайної ситуації «пункти незламності» мають розгорнути не пізніше двох годин після прийняття рішення відповідними комісіями. На сьогодні не можна сказати, що ми припинили роботу у цьому напрямку. Ми продовжуємо працювати з іноземними партнерами, які підтримують нас у цій діяльності. Наприклад, близько 80% генераторів ми отримали через благодійні організації, вони також допомогли зі «старлінками» та медичними засобами», - розповів Олександр Догаров.

Чиновник зазначив, що найближчим часом на онлайн-мапі, яка вказує на розміщення «пунктів незламності», внесуть зміни та вкажуть, які пункти «законсервовані», а які зможуть у робочі часи прийняти людей.

Як розповіла речниця ГУ Національної поліції у Кіровоградській області Віталіна Бевзенко, їхні пункти працюватимуть у звичайному режимі до 1 квітня. Потім мобільні пункти згорнуть свою роботу, а стаціонарні, при відділках, продовжуватимуть функціонувати.


Джерело: пресконференція директора Департаменту соціального захисту ОВА Олександра Догарова