У Кропивницькому в етнолабораторії показали виставку писанок (фоторепортаж)

Перегляди: 972

У Кропивницькому в Етнолабораторії «Баба Єлька» показали виставку писанок з орнаментами, притаманними Кіровоградщині. Експонували писанки в захисних шоломах бійців 3-го полку спецпризначення імені Святослава Хороброго.

Ірина Михалевич – майстриня з Олександрії, має свою школу писанкарства «Ряст», писанкарством займається близько 12 років. Загалом команда проєкту «Баба Єлька» вже давно працює над колекцією писанок Кіровоградщини, всього їх буде 64, але до Великодня презентували 12 писанок. Писанки створені за описом автентичних старовинних з Кіровоградщини.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[caption id="attachment_152267" align="aligncenter" width="640"] Ірина Михалевич[/caption]

«Ми довго думали, як їх презентувати, не хотіли банального. Ми бачимо, що все, що відбувається у контексті війни – набуває особливого сенсу. Ми показуємо, що боротьба за фізичні межі України це також і боротьба за нашу ідентичність, а що, як не писанка, показує це. У шоломах представили, тому що ми згадали, як військові святять паски й крашанки у своїх шоломах, і ця картинка нас надихнула насипати зерна як символ життя і покласти туди писанки як символ всесвіту. Ми поклали ці шоломи на старовинні скрині, один шолом належить чоловіку однієї із співзасновниць нашої етнолабораторії, інший – його побратиму й ще один – хлопцю, який, на жаль, вже загинув», - розповідала CBN Інна Тільнова, одна із співзасновниць етнолабораторії.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.