У церкві, яку раніше орендувала УПЦ мп, вперше відслужив літургію архієпископ Кропивницький та Голованівський Марк (фото)

Перегляди: 823

Вчора, 7 квітня, Архієпископ Кропивницький та Новомиргородський Марк відслужив літургію на Благовіщення у Свято-Хрестовоздвиженській церкві - усипальниці сім'ї російського генерала Раєвського.

Це перше богослужіння Православної церкви України, яке пройшло у стінах цього храму.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Безпосередньо ця церква є пам'яткою архітектури, збудована вона орієнтовано у 1833-1855 рр. На сьогодні тут немає жодної релігійної громади, яка б юридично могла б служити служби і збирати вірян, тому що попередні договори завершилися. Оренда була до 2018 року, але певний час тут продовжувалися служби, чесно говорячи, незаконно. Але зараз цю діяльність вже припинили, і ми сподіваємося, що тут діятиме громада ПЦУ», - зазначила директорка департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА Уляна Соколенко.

Посадовиця також додала, що це єдина пам'ятка архітектури, яка є у власності обласної ради, а також є філією Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

Архієпископ Марк запропонував вірянам сьогодні зробити вибір на користь створення релігійної громади ПЦУ.

«Якщо ви вирішите перейти у ПЦУ, ми надамо вам отця Миколая і юридичний супровід для реєстрації громади. Але це буде ваше рішення, ваше бажання», - зазначив архієпископ Кропивницький та Голованівський Марк.

Окрім того, він повідомив, що сьогодні, мабуть, вперше у стінах церкви лунала молитва українською мовою.

Після літургії віряни мали змогу посвятити насіння, яке принесли з собою, а також особисто поспілкуватися з архієпископом Кропивницьким та Голованівський Марком.

Загалом на богослужінні були присутні близько 50 людей з Розумівки та навколишніх сіл.

«Ця громада не має бажання йти до ПЦУ. Вони и залишаються вірними УПЦ. І для того, щоб інша частина села, яка має бажання бути в ПЦУ і вести тут службу, вони повинні створити релігійну громаду Православної церкви України. Це будуть окремі збори, на яких затвердять статут, а потім пакет документів відправлять до ОВА. Після реєстрації громада може звертатися до облради для використання цього приміщення. Візит Марка у церкву міг зламати ту перепону, яка не дозволяла людям висловлюватися вільніше», - зазначив начальник управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності Кіровоградської ОВА Віталій Останній.

Він також розповів, що, починаючи з отримання томосу ПЦУ і до повномасштабного вторгнення, до ПЦУ перейшло 5 громад. Після 24 лютого 2022 року вже 8 громад долучилися до Православної церкви України.


Фото: Олена Павлюк, CBN