«Має йти на спад»: в обласному центрі гідрометеорології прокоментували ситуацію з паводком

Перегляди: 773

13-14 квітня внаслідок пропуску весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду, відмічається затоплення заплавних територій та початкове затоплення низьких ділянок Кіровоградської області - II рівень небезпеки. Переважно підтоплення зафіксували на території Світловодської та Онуфріївської громад.

Як повідомляло CBN, рівень води піднявся на 1 метр. За добу вода опускається у середньому на 13-15 сантиметрів. Востаннє подібні паводки на території сучасної Світловодської громади фіксували у травні 1970 року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" ids="153409,153410,153411,153412"]

«Підтоплення йде з півночі України. Збільшення рівня води викликане великою кількістю опадів у вигляді снігу на заході, півночі України та з території білорусі. Танення снігу разом з недавніми опадами спричинили весняний паводок, який своєю чергою спричинив підтоплення. Наразі погіршення ситуації не очікується, вода спускається каскадами з Кременчуцького до Кам’янського, а згодом до Каховського водосховищ», - зазначила CBN гідролог старшої категорії відділу гідрометеорологічного забезпечення Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Вікторія Білоус.

15 квітня у Світловодській громаді сталося підтоплення приміських дачних масивів, найбільшого затоплення зазнали дачні кооперативи «Аврора» та «Дніпро 2», де люди ведуть господарство, не проживаючи там.

У відеозверненнях до жителів громади голова Світловодської міської територіальної громади Андрій Маліцький розповів про підтоплення: «Зараз ситуація не критична по нашій громаді, але є питання по підтопленню плавнів, лісозаводу, дачних масивів та садових товариств, що знаходяться на нижньому б’єфі (ділянці річки, або водосховища, яка розташована безпосередньо біля шлюзу чи загати). Питань по верхньому б’єфу - немає, рівень води поступово зменшуються». Голова міської громади попросив жителів дачних кооперативів слідкувати за своїми господарствами, впорядковувати території.

Пізніше посадовець показав наслідки підтоплення у садівницькому товаристві Аврора - вулицю Садову, яку з його слів повністю залило водою, затоплені земельні ділянки та підтоплені будинки.

Нагадаємо, 14 квітня, Світловодський міський голова Андрій Маліцький зібрав засідання через загрозу підтоплення територій громади, де посадовці обговорили послідовність дій у разі погіршення ситуації.

За час підтоплення рятувальники евакуювали одну жінку з підтопленого будинку на території садового товариства «Будівельник».

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" ids="153413,153414,153415"]


Джерела: гідролог старшої категорії відділу гідрометеорологічного забезпечення Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Вікторія Білоус у коментарі CBN, Андрій Маліцький у Facebook, Кіровоградська ОВА у Telegram