Рекордна за 20 років кількість опадів змістила терміни посівної

Перегляди: 817

Рекордна за останні 20 років кількість опадів змістила терміни посівної - як це вплине на врожайність.

«За приблизними розрахунками у різних частинах області випало від 58 до 95 мм, що становить 2-2,5 місячні норми. За останні 20 років така кількість опадів випала вперше. Ще такими дощовими місяцями відзначились 2008 та 2014 роки, але зараз однаково більше», - розповіла журналістам CBN начальниця відділу гідрометеорологічного забезпечення в Кіровоградській області Валентина Лазарєва.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також вона повідомила, що найбільше опадів по області випало в Гайвороні — 95 мм, востаннє метеостанція фіксувала такі показники у 1977 році, подібна ситуація спостерігається у Новомиргороді, де 91мм опадів спостерігалися 33 роки тому.

Журналісти CBN поцікавились, чи не вплине велика кількість опадів на посівну.

«На всі культури опади вплинуть позитивно. Підвищена вологість - зараз, світло, тепло — згодом позитивно вплинуть на врожайність. Звісно, дощі відтягують посів, але більше на це впливає температура грунту, яка для є визначеною для кожної культури. Існують регламентовані терміни посіву, проте практика показує, що сіяти можна і до травня-червня», - сказав у коментарі CBN агроном Микола Прядко.