У Кропивницькому охочих вчили старовинним технікам вишивки (фоторепортаж)

Перегляди: 992

Сьогодні, 18 травня, у Етнолабораторії «Баба Єлька» охочих вчили традиційної на Кіровоградщині вишивки на сорочках.

«Сьогодні ми відтворювали вишивку «лиштва» - цей взір типовий для нашого краю. Такою вишивкою можна вишивати цілі квіти, орнаменти», - розповіла майстриня Ольга Проценко, яка проводила майстерклас.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також вона додала, що цю вишивку можна побачити на одній зі старовинних сорочок, які є у етнолабораторії. Сорочка, про яку йшлося, датована 20-ми роками XX століття, належала жительці села Цвітне, Олександрівської громади Олені Своробі, 1880 року народження.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

[caption id="attachment_156178" align="alignnone" width="640"] сорочка, що належала Олені Скорбі[/caption]

Також в Eтнолабораторії сьогодні представити виставку вишитих сорочок.

Голова громадської організації «Баба Єлька» Інна Тільнова розповіла CBN про експоновані сорочки: «Зараз у нас 53 сорочки, найбільше сорочок з Олександрівського району. Більшість сорочок ми привезли з експедицій областю, деякі вишиванки з інших областей України ми купили у колекціонерів. Для сорочок нашої області є особливим те, що вони переважно вишиті червоно-чорним хрестиком. На сорочках вишиті квіти, рослинний орнамент, характерним є те, що малюнок на манжеті ідентичний з малюнком на планочці, біля коміру».

[caption id="attachment_156177" align="alignnone" width="640"] Інна Тільнова [/caption]