Віддай більше, ніж гроші: як донорство крові може врятувати життя

Перегляди: 1400

За даними donor.ua близько 15% населення має можливість стати донорами, проте робить це вдесятеро менша кількість людей. Потреба крові була гострою завжди, але війна вивела цю проблему на новий рівень.

Така допомога зможе врятувати життя військових чи цивільних українців. Крім того, донорство дає вам перелік істотних переваг, які виходять за рамки власного здоров'я. Журналіст CBN дізнався, як стати донором (на власному досвіді) та що для цього потрібно.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Де можна здати кров у Кропивницькому?

Для того, щоб вперше здати кров донору потрібно з'явитися у центр здачі крові. Кропивницький налічує два подібні центри:

- Кіровоградська обласна станція переливання крові;

- відділення трансфузіології Кіровоградської обласної лікарні.

Як проходить процедура?

Для початку потрібно зареєструватися для здачі крові. Робиться це у реєстраційній установи, де ви здаватимете кров. Після цього з довідкою, де перелічені найрізноманітніші хвороби та інші причини, чому ви не зможете здати кров, ви підете на співбесіду з лікарем, з яким обговорите ці нюанси.

Якщо ви дотрималися всіх норм перед здачею крові, ви відправитесь на першочерговий аналіз, де у вас візьмуть малу кількість крові з пальця. Процедура забору крові триватиме декілька десятків секунд, а завдяки спеціальній голці, яка візуально схожа на ковпачок від кулькової ручки, це ще й абсолютно безболісно.

Після отримання результатів цього аналізу (очікування триватиме до 5 хвилин) ви підете на процедуру зі збільшення рівня глюкози, яка полягає у тому, що вип‘єте солодкого чаю з печивом. «Чаювання» - найприємніший момент усього дійства, особливо, якщо ви здаватимете кров вперше. Вже після всього цього ви максимально наблизитесь до головної мети вашого приходу - власне, здачі крові.

Після короткого очікування, яке залежатиме від навантаженості персоналу (в середньому 2-3 хвилини), ви нарешті почнете здавати кров. Після цього доведеться потримати руку на серці, (якщо кров брали з правої руки) це необхідно, щоб фіксувати вату з внутрішньої частини руки, якою прикриють ранку від голки. На цьому все. У підсумку це приблизно 30 хвилин вашого часу (на всі процедури), 450 мл крові, різні компоненти якої можуть використати у допомозі не одній людині та, можливо, чиєсь врятоване життя.

Які документи потрібні, щоб здати кров?

Для першої та усіх наступних здач крові необхідно мати з собою паспорт. Для проходження реєстрації вистачить і застосунку «Дія».

Хто не може здавати кров?

- вікові обмеження - донором може бути людина віком від 18 до 60 років;

- менструація: після закінчення менструального циклу має минути 5 днів, тільки тоді жінка може стати донором.

- якщо ви молода мама, тоді з моменту пологів має минути один рік, крім того, 3 місяці має минути з моменту закінчення лактації.

- мінімальна вага для донора становить 50 кілограмів, всі хто важить менше - не зможуть здати кров;

- якщо донор нещодавно перехворів: після грипу, ГРВІ, ангіни має минути більше як місяць, якщо ви здорові протягом цього часу - можете сміливо йти;

- якщо донор нещодавно зробив татуювання, пірсинг, це забирає можливість здати кров не менш як на рік;

- якщо у донора нещодавно був візит до стоматолога, то з моменту останнього візиту має минути понад 10 днів, аби ви могли здати кров;

- якщо донор вакцинувався, моменту щеплення має минути від 10 днів і до року - термін зумовлюється вакциною.

Крім тимчасових заборон, існують абсолютні протипоказання:

- СНІД/ВІЛ у людини;

- порушення складу крові;

- будь-яке захворювання крові;

- будь-яке онкологічне захворювання;

- туберкульоз, будь-яка з його стадій;

- вірусний гепатит (будь-який).

Чого не можна робити до здачі крові?

Аби ваша кров була «чистою» - мала нормальний склад, донору необхідно дотримуватись тимчасових застережень:

- не вживати аспірин та анальгетики за 72 години до здачі;

- не вживати алкоголь за дві доби до здачі;

- з вечора, або за добу до здачі крові відмовитись від смаженої, жирної, копченої, гострої їжі, молочних продуктів, та яєць;

- утримуватись від паління цигарок дві години перед донорством.

Коли ваша кров відновиться?

Встановлена норма відновлення триває 2 місяці. З власного досвіду: відчуття втрати крові перестає відчуватись вже за два дні після здачі. У тілі дорослої людини об’єм крові складає приблизно 5,6 л - це приблизно 8% від загальної маси тіла. Під час здавання крові донор віддає близько 10% крові (450 мілілітрів), половину об’єму якої становить звичайна вода. Рівень гемоглобіну більшості людей повертається до норми через 6-12 тижнів. Щоб гарантувати, що рівень гемоглобіну не знизиться у довгостроковій перспективі, встановлений період на відновлення у два місяці, після цього терміну ви знову зможете здати кров.

Між еритроцитами та здоров’ям людини існує важливий зв’язок - вони містять в собі той самий гемоглобін, який відновлюється два місяці - він транспортує кисень до всіх клітин тіла, його нестача приводить до дефіциту заліза та кисневого голодування тканин.

Що донорство дасть саме вам?

Донорство знижує ризик серцево-судинних захворювань. Американська медична асоціація стверджує, що люди, які здавали кров щопівроку, мали менше інфарктів та інсультів. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здавання крові хоча б раз на рік знизило ризик хвороб серця на 88%.

Знижує ризик тромбозу. Після здачі крові людина позбавляється 450 мл цільної крові, її організм відразу відновлює її об’єм в організмі плазмою крові, і лише через певний час виробляються власне клітини. Це означає, що до того, як відновляться всі формені елементи, кров залишається доволі рідкою. Це зовсім не значно впливає на забезпечення органів киснем, але чинить вплив на роботу серцево-судинної системи. Оскільки робота серця – це перекачування крові по всьому організму, а «рідку» кров перекачувати легше, то серцевий м’яз менше перенапружується, що знижує ризик розвитку серцевих захворювань.

Італійські науковці встановили, що донори в середньому були госпіталізовані на менший період, ніж ті, хто не здавали кров, а також мали нижчі показники смертності та помирали пізніше за тих, хто не був донорами.

Безплатний та всеохопний аналіз крові. Донори проходять тест на сифіліс, ВІЛ, гепатити та інші показники аналізів крові. Це чудова можливість постійно вести моніторинг стану свого здоров‘я, а також бути певним, що кров безпечна для реципієнтів.

Додаткові вихідні. Після кожного дня здачі крові працівник, який виявив бажання здати кров, звільняється від роботи в установі (незалежно від форми власності), при тому ж заробітна плата за день зберігається.

Працівник може приєднати дні відпочинку після донорства до щорічної відпустки, що дозволяє чоловікам збільшити відпустку до шести днів, жінкам до чотирьох. Також у день здачі крові від занять звільняються студенти, військові стройової служби та курсанти звільняються від несення вахт, нарядів та інших форм служби.