У Кропивницькому представили промо-відео нового проєкту «Баби Єльки» про моду наших предків (відео)

Перегляди: 832

Вчора, 9 червня, у Кропивницькому представили промо-відео нового проєкту «Баба Єлька. Мода», який має на меті розвінчання міфу про стереотипний образ українців, створений радянської владою.

У відео використані старовинні речі, які насправді носили жителі Кіровоградщини наприкінці позаминулого – на початку минулого століття. Це керсетка, очіпок, сорочки із фондів обласного краєзнавчого музею, які у кадрі з’являються на початку.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Далі можна побачити інтерпретацію командою старовинної моди – репліки на ці речі, створені сучасними майстрами.

Розробила орнаменти дизайнерка проєкту Наталя Адріянова, створив вибійки Ярослав Тільнов, оздобив вбрання Костянтин Данильченко (Творча майстерня "Будяк Кучерявий").

«Ми вирішили показати спадкоємність традиції бути красивими та шляхетними попри геноциди та війни. Не останню роль у цьому відігравав одяг, який українці носили у дорадянські часи, до того, як нас перевдягли у куфайки та кирзові чоботи, змусивши перед тим проміняти керсетки та коралове намисто на базарі на стакан пшона. Історію про те, як батько міняв золоті сережки на хліб ми чули від Ганни Голуб із села Ставидла, а як мама носила хустку на базар, щоб обміняти на пшоно – від Галини Вовченко із села Несваткового.

Невипадково в кадрі з’являється скриня від боєприпасів, привезена з фронту і розмальована точно так, як колись розмальовували скрині для одягу. Не випадковим є й портрет чоловіка у вишиваній сорочці та шапці – він також потрапив до нас із зони бойових дій, фактично будучи врятованим нашим другом Олександром Ратушняком. І тоді, і зараз у нас був один ворог – це росіяни, які намагалися довести нам, що ми не маємо права на існування, що нас немає. Але ми є – сильні, красиві і шляхетні, навіть якщо на руїнах», – розповіла голова ГО «Баба Єлька» Інна Тільнова

Автором саундтреку до пісні став гурт YELKA (Пісню «Ненько ж моя рідна» команда «Баби Єльки» записала під час експедиції у село Розумівка у грудні 2018 року від Насті Павлівни Зеленько (нині покійної).

Режисеркою відео стала Катерина Мурована, операторами – Катерина Мурована та Олександр Майоров.


Джерело: фейсбук-сторінка «Баба Єлька. Мода»