У Кропивницькому нагородили почесних донорів України (фоторепортаж)

Перегляди: 866

Сьогодні, 14 червня, у Кропивницькому на станції переливання крові вручили шість відзнак «Почесний донор України».

Донори отримали почесні грамоти від Кіровоградської обласної ради. Також відзнаки отримали і дев’ять постійних донорів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми завжди потребуємо усіх груп та резусів крові. З початку повномасштабної війни попит зріс, оскільки ми усі об’єднатися. Велика кількість людей приєдналися до донорських лав. Наразі ми постачаємо компонентами крові прифронтові території та забезпечуємо потреби міста та області. Кров потрібна завжди, оскільки один чоловік, коли один раз здав кров, то може врятувати до трьох життів», - розповів у коментарі CBN завідувач відділу заготівлі крові Роман Соболь.

Відповідно до пункту 1 статті 21 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» №931-ІХ в редакції від 12.01.2022, статус Почесного донора України можуть отримати громадяни, які безоплатно здали: цільну кров - 40 доз, плазму крові - 60 доз, компоненти крові, заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити) - 40 доз.

14 червня – це всесвітній день донора крові. П'ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, відзначаючи позитивний ефект проведення у 2004 році в цілях сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові, прийняла 23 травня 2005 року резолюцію про заснування Всесвітнього дня донора крові.

У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.