Лікарня Святого Луки уклала угоду про співпрацю у сфері трансплантології з Інститутом серця МОЗ

Перегляди: 307

Вчора, 21 червня, лікарня Святого Луки уклала угоду про співпрацю з Інститутом серця МОЗ, що дозволить лікарні стати проводити операції з трансплантації органів.

Задля укладання угоди до закладу прибув директор Інституту серця, кардіохірург Борис Тодуров. Інститут серця - один з провідних трансплантологічних центрів в Україні. У 2001 році Борис Тодуров, спільно з командою інституту, провів першу в Україні пересадку серця. Наразі центр ділиться своїм досвідом з пересадки органів з лікарнями з усіх регіонів України, популяризуючи трансплантологію. З цією метою вони відвідали, зокрема і лікарню Святого Луки, яка стане одним із центрів трансплантології.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У нас давні стосунки з Інститутом серця, ми співпрацюємо не тільки у цьому напрямку. Зараз ми побудували нову лікарню, відкрили гемодіалізний центр на 46 місць, який будемо використовувати для людей з хронічною нирковою недостатністю. Але частині цих хворих показаний гемодіаліз, а іншій частині - трансплантація нирок. І от ми з Інститутом серця на цьому етапі домовилися, щоб цих хворих оглянули та диференціювали: кому необхідна трансплантація, а кому - гемодіаліз. Наразі в Україні пересадка органів та зокрема серця проводиться в обласних центрах і навіть було таке, що виконали пересадку у районній лікарні. Всі умови, для того, щоб робити такі операції, у нас є. Тому сьогоднішню зустріч ми проводимо для того, щоб узгодити нюанси. Ми підготували лікарів, які називаються трансплант-координатори - вони визначатимуть, кому з хворих необхідна трансплантація. Також вони будуть займатися донорами, які захочуть пожертвувати свої органи. Вони координуватимуть, куди звернутися, щоб підтвердити згоду. Це наші лікарі, яких ми вивчимо в Інституті серця. У них є досвід і вони цим досвідом хочуть поділитися з нами, щоб ми також стали одним з центрів трансплантології», - зазначив CBN генеральний директор лікарні Святого Луки Григорій Урсол.

«Ті хворі, які зараз стоять у черзі на трансплантацію, не сприймають вже іншої терапії. Тому ми їздимо по регіонах та пропонуємо співпрацю з нашим центром у цій галузі. Ми пропонуємо виконувати трансплантацію не лише у Києві, але й у тих містах та лікарнях, які до цього не були трансплантологічними центрами. На жаль, ще залишилися цілі регіони, які не проводять трансплантації. Тому ми приїжджаємо, розповідаємо про наші можливості. Під час воєнного стану уряд дозволив, використовуючи наші ліцензію на трансплантологію, проводити трансплантацію у будь-якій лікарні, де з'являється донор», - розповів під час зустрічі CBN Борис Тодуров.