Дерево зі слонячими вухами: у Кропивницькому квітне катальпа (фоторепортаж)

Перегляди: 2558

У Кропивницькому на площі Героїв Майдану розквітли дерева катальпи.

Рід Катальпа налічує 11 видів листяних дерев та великих чагарників з сімейства Бегонієвих, які ростуть на території Азії та Америки. Назва дерева пішла від слова «kutuhlpa», що з мови індіанців маскокі означає «крилата голова». Індіанці майя називали цю рослину "деревом щастя", оскільки рослина в їх культурі була символом радості. Завдяки великому листю серцеподібної форми катальпа отримала назву «дерево зі слонячими вухами».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В Україну ці дерева потрапили у ході озеленення вулиць ще у XIX столітті. На сьогодні в Україні окремі дерева катальпи перебувають під охороною, як ботанічні пам'ятки природи місцевого значення. Зокрема катальпа віком близько 100 років, розташована на вулиці Вадима Гетьмана, 2 в Києві. Вона має обсяг 2,7 м і висоту 10 метрів. Київський еколого-культурний центр вніс її до списку видатних дерев України.

Здебільшого катальпу використовують як декоративну рослину, проте інколи її деревину використовують для виробництва гітар.


Фото: Ігор Філіпенко, CBN