Начальник Кіровоградської ОВА зустрівся з послом Канади (фото)

Перегляди: 1100

У четвер, 22 червня, начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович зустрівся з послом Канади в Україні Ларисою Ґаладзою. Очільник області підносив питання канадсько-української співпраці у галузі уранової промисловості, військової підтримки Канадою та потенціалу області.

Про це CBN стало відомо під час робочої зустрічі у Кіровоградській ОВА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зокрема, Андрій Райкович акцентував на перспективах співпраці у галузі переробки уранової руди.

«Займаємо провідне місце в Україні по запасах урану, а також монопольне місце по його видобутку. Наша область є лідером з промислового видобутку уранової руди, а Канада - друга у світі країна з виробництва уранового концентрату, тому у нас в цьому плані є можливості до великої співпраці. 19 березня поточного року підписано угоду між «Енергоатомом» і канадською компанією САМЕСО щодо постачання урану та послуг з його конверсії для реакторів наших атомних електростанцій. Урановий концентрат виробництва нашого «СхідГЗК» також кандидат на постачання і це дає нам можливості думати, що ми піднімемо галузь видобутку урану і використаємо наші можливості, будемо далі проводити георозвідку і ті запаси уранової руди, які є, будуть ефективно використані», - повідомив Андрій Райкович.

Як повідомляло CBN, ДП «НАЕК «Енергоатом» уклало угоду із CAMECO, одним із найбільших у світі виробників природного урану, про забезпечення стабільного постачання ядерного палива на 2024-2035 роки. У одному з підписаних договорів передбачається продаж «Енергоатомом» Канаді всього урану, який видобувається в Україні на вітчизняному «СхідГЗК». Конверсію українського урану забезпечить CAMECO.

«СхідГЗК» входить в десятку найбільших виробників урану (2% від світового видобутку) і є єдиним в Україні підприємством, яке забезпечує видобуток уранової руди й виробництво концентрату природного урану. Підприємство забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій. «СхідГЗК» сьогодні - це виробничі майданчики в Дніпропетровській і Кіровоградській областях, три уранові шахти, три заводи, близько 20 допоміжних підрозділів.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN

[caption id="attachment_159250" align="alignnone" width="640"] Лариса Ґаладза, фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]