У Кропивницькому відбулася пресконференція на тему гендерно обумовленого насильства та захисту репродуктивного здоров'я жінки (фото)

Перегляди: 665

Сьогодні, 28 червня, у пресцентрі CBN відбулася пресконференція «Об’єднані зусиллями проти гендерно обумовленого насильства та захисту репродуктивного здоров’я жінок на Кіровоградщині».

Спікерами заходу стали: комунікаційниця ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр» Олена Постельняк, заступниця начальника Кіровоградської ОВА з гуманітарних питань Катерина Колтунова, координаторка Українського жіночого фонду Олена Панченко, регіональна координаторка БФ «Здоров'я жінки та планування сім'ї» Людмила Акімова, завідувачка відділення, лікарка-акушерка-гінекологиня міського пологового будинку Марина Андрійчук та завідувач гінекологічного відділення міської лікарні швидкої медичної допомоги Сергій Кизима.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ключовим питанням пресконференції стала організація роботи гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, які відповідатимуть всім необхідним вимогам для забезпечення допомоги жінкам та дівчатам з інвалідністю. Такі кабінети відкрили на базі приймальних та гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів, і облаштовано сучасним медичним обладнанням. Допомогу у них можуть отримати як місцеві жінки, так і переселенки.

«Фонд ООН у галузі народонаселення у співпраці з партнерськими організаціями такої структури як фонд «Здоров'я жінки та планування сім'ї» це для того, щоб питання доступу до медичних послуг для жінок було вирішено. Те, що ми робимо – це пірші такі кроки, і як воно має бути. Дуже важливо, щоб ці механізми стали прикладом подальшої роботи представників регіональних та місцевих органів влади», – розповіла Людмила Акімова. 

До безбар'єрних гінекологічних кабінетів можуть також звертатися жінки, які зазнали сексуального насильства.

«У нас розроблена спеціальна програма. Ми приймаємо цих жінок, обстежуємо їх, надаємо ектрену контрацепцію. Обстежуємо також на ВІЛ, гепатити, інфекції, що передаються статевим шляхом. Окрім того, надаємо їм юридичну консультацію, а також психологічну допомогу», - розповіла Марина Андрійчук. 

Як розповіла комунікаційниця ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр» Олена Постельняк, на Кіровоградщині безбар'єрні гінекологічні кабінети уже працюють або розпочнуть роботу у 5 містах: Кропивницький, Гайворон, Світловодськ, Олександрія та Знам'янка. Загалом подібні кабінети працюють у 20 областях України.


Фото Ігоря Філіпенка, CBN