Троє школярів з Новоукраїнки створили дрони для очищення водойм

Перегляди: 3368

Школярі з Новоукраїнки Євген Парфентьєв, Іван Антонюк та Денис Панченко, вихованці гуртка радіотехніки Центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ», розробили міні лабораторію для моніторингу стану води, а також апарат для скидання добрива.

Про це CBN повідомила комунікаційна менеджерка молодіжної програми UPSHIFT Катерина Іванова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За підтримки UPSHIFT хлопці розробили два плаваючі дрони для очищення водойм. Перший — мінілабораторія, яка моніторитиме рівень кисню, кислотності та прозорості води. Інший дрон скидатиме добрива для покращення цих показників.

Винахідники пояснюють, що всередині одного з дронів сконструйована місткість, яка може за один раз вмістити до 20 літрів хлорели. Цього вистачить за один запуск дрона, щоб обробити 1 гектар водойми. Також у місткості вмонтовано насос, який буде викачувати хлорелу у трубку, яка встановлена із задньої частини дрона, та розподілятиме рівномірне витікання хлорели. Ще вмонтовано додатковий блок, у якому знаходиться двигун, регулятори оборотів насоса та двигуна і сервоелектроніка.

«Наразі дрони на доопрацюванні. Конструкція така що постійно необхідно оновлювати концепт та удосконалювати. Нещодавно випробовували на відсутність протікання, вони були - їх ліквідували. Випробовували на вантажність. Підбирали двигуни, проводили дослідницькі роботи по електроніці та сервоелектроніці. Підібрали найоптимальніші форми гвинтів на двигун, виготовили 8 видів гвинтів, вибрали 2 найкращих. Зараз займаємось монтажем рушійної установки», - розповідають винахідники.

«Наш проєкт повністю не розвʼяже проблему забруднення водойм у громаді. Проте такі дрони можуть запобігти цвітінню води та покращити її стан загалом. Нам потрібна підтримка всієї громади, оскільки водоймам часто шкодять самі люди. Наприклад, викидають туди сміття, виливають хімічні засоби та відходи», - розповідає 16-річний Євген.

Найближчим часом хлопці планують зустріч з представниками бізнесу та аграріями, щоб обговорити їхній винахід та подальшу співпрацю.