«СхідГЗК» необхідно вивести з кризи: Кіровоградська облрада звернулася до центральних органів влади

Перегляди: 1026

Кіровоградська обласна рада звернулася до центральних органів влади щодо необхідності виведення з кризи «СхідГЗК» та будівництва заводу з виробництва ядерного палива на Кіровоградщині.

Про це повідомляє пресслужба Кіровоградської обласної ради.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сьогодні, 4 червня, у ході сімнадцятої сесії обласної ради депутати підтримали звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виведення з кризи державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», збереження атомно-промислового комплексу держави та будівництва заводу з виробництва ядерного палива.

«СхідГЗК» – єдине урановидобувне та уранопереробне підприємство в Україні. На сьогодні воно перебуває у кризовому стані через тривалу зупинку виробництва у 2022 році. Кредиторська заборгованість підприємства складає 3,7 мільярда гривень.

«Фінансовий стан підприємства за останні місяці погіршився, зупинено виконання будь-яких платежів, існує реальна загроза зупинки виробництва, повернення до тривалого простою комбінату, що спричинить руйнацію урановидобувної та уранопереробної промисловості України», - зазначають депутати.

Як повідомляло CBN, 19 березня, в Лондоні, президент «Енергоатому» Петро Котін та президент компанії САМЕСО Там Гітцел підписали договір з продажу урану, що видобувається на шахтах Кіровоградщини, до Канади.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат (СхідГЗК) — державне підприємство, один з 28 уранодобувних центрів світу та найбільший в Європі, зокрема, одна з шахт підприємства знаходиться в селі Неопалимівка, що за 8 кілометрів від Кропивницького.