Колектив Льотної академії виступив за відокремлення від НАУ

Перегляди: 3308

Колектив Льотної академії Національного авіаційного університету на підставі результатів таємного голосування прийняв рішення клопотати перед Національним авіаційним університетом та Міністерством освіти і науки України про надання Льотній академії Національного авіаційного університету статусу державної юридичної особи шляхом відокремлення із структури Національного авіаційного університету.

Про це стало відомо під час пресконференції з делегатами Конференції трудового колективу та профспілкової організації Льотної академій Національного авіаційного університету сьогодні, 6 липня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Конференція трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету на підставі результатів таємного голосування («ЗА» - 96,6%) прийняла рішення клопотати перед Національним авіаційним університетом та Міністерством освіти і науки України про надання Льотній академії Національного авіаційного університету статусу державної юридичної особи шляхом виділення з структури Національного авіаційного університету із збереженням цілісного майнового комплексу, що знаходиться на балансі у Льотної академії Національного авіаційного університету», - йдеться у тексті резолюції Конференції трудового колективу Льотної академії від 28 червня 2023 року.

Як зазначили представники колективу Льотної академії, об’єктивні причини (обмежені можливості діяльності в умовах воєнного часу, потужні удари по авіаційній галузі, пов’язані спочатку з пандемією, а тепер - повномасштабним вторгненням агресора) поглиблюються рядом суб’єктивних причин, серед яких: невідповідність статусу академії вимогам чинного законодавства, неефективний зовнішній менеджмент, непрозорість та несамостійність в прийнятті управлінських рішень, у сукупності поставили академію на межу виживання.

Відсутність статусу юридичної особи створює перепони до укладання прямих договорів з іноземними партнерами, участі у грантових програмах. Тоді як можливість участі у грантових програмах НАУ носить для співробітників та курсантів академії декларативний характер.

Через це Конференція трудового колективу прийняла рішення клопотати перед Національним авіаційним університетом та Міністерством освіти і науки України про надання Льотній академії Національного авіаційного університету статусу державної юридичної особи та звернутися щодо підтримки рішення до Офісу Президента України, до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та інших центральних органів влади.

[caption id="attachment_160509" align="aligncenter" width="640"] Михайло Сорока[/caption]

Заступник директора академії з навчальної, науково-методичної та виховної роботи Михайло Сорока у коментарі журналісту CBN повідомив, що клопотання та звернення - не формальність, а перший крок до зміни статусу вишу.

«Проаналізувавши всі виклики, прийшли висновку, що починати треба з самого початку, згідно з нормами чинного законодавства, тому обговорили це питання на Конференції трудового колективу, проголосували, оформили відповідні звернення. Рішення приймається на засіданні Кабінету Міністрів, має бути постанова. Але той шлях, який ми маємо пройти офіційний, це і звернення до Національного авіаційного університету і до Міністерства освіту і науки України, і так далі. Також щоб це рішення підтримали, направили клопотання і до інших гілок влади, до інших організацій, які можуть бути зацікавленими у нашій роботі з питанням підтримки цього рішення. Це наші перші офіційні кроки», - розповів Михайло Сорока.

У відповідь на запитання про те, як зміна статусу закладу може вплинути на навчальний процес для курсантів, Михайло Сорока зазначив, що у будь-якому статусі навчальний заклад веде й вестиме свою діяльність відповідно до всіх ліцензій та сертифікатів.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.