Кропивницькі комунальники у Херсоні майже місяць допомагали ліквідовувати наслідки підриву Каховської ГЕС (фото)

Перегляди: 528

Кропивницька бригада комунальників із 21 фахівця повернулася із Херсону. Там працівники допомагали долати наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомляє Кропивницька міська рада у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«На Херсонщину наша бригада вирушила 26 червня, місцем роботи нам визначили Корабельний район, який місцеві називають Острів. Він сильно постраждав від підтоплення, вода сюди прийшла дуже швидко. Коли вона зійшла, залишилися тони сміття і намулу, які почали гнити й смердіти. Люди, будинки яких затопило, мало що змогли врятувати, зіпсувалося все, навіть меблі стали непридатними. Мешканці виносили їх із будинків, а ми вантажили це на трактори й вивозили на звалище. Роботи було дуже багато, фізично важкої, без вихідних. Найбільше дошкуляли спека й постійні обстріли. Той, хто не працював у спеку в бронежилеті й касці, не зрозуміє. Та ще вибухи неподалік. Але до них ми майже звикли днів через три, а спочатку було страшнувато», - розповів електрогазозварювальник комунального підприємства «Аварійно-диспетчерська служба» Олександр Бриворош, повідомляє Кропивницька міська рада.

За словами Олександра, підземні комунікації будинків й підвали все ще затоплені, сильно замулені. В районі, де припало працювати, не було електроенергії, її постачання ще відновлюють Робочий день тривав у них з 6:30 до 17:30. Кропивницька бригада саладалася з 21 фахівця, серед них працівники комунальних підприємств «Теплоенергетик», «Універсал 2005», «Електротранс», «Благоустрій», «Міськсвітло», «Ритуальна служба — спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування», ЖЕО №1, 2 і 4.

Підрив Каховської ГЕС - воєнний злочин, здійснений окупаційними силами росії о 2:50 ночі 6 червня 2023 року. Найімовірніше, греблю Каховської ГЕС замінували та підірвали, що призвело до її знищення. У зоні лиха опинилося близько 16 000 людей.

Масштабна екологічна катастрофа, спричинена руйнуванням греблі, є актом екоциду в разі зумисності дій. За міжнародним законодавством є воєнним злочином, оскільки руйнування гребель прямо заборонено навіть у разі, якщо вони є військовими об'єктами.