На Ковалівці кропивничани виступають проти будівництва гаражів (фоторепортаж)

Перегляди: 2455

У Кропивницькому в районі Ковалівки жителі будинку на вулиці Віктора Чміленка, 19 виступають проти будівництва гаражів.

Чому кропивничани виступили проти такої забудови, CBN розповів мешканець будинку Сергій Мозговий, який проживає там 30 років.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Є такий пан Віталій Бєлов, ми з подивом дізналися, що він колишній голова земельної комісії. Його теща проживає у цьому будинку. У 2009 році у міськраді надали йому дозвіл будівництва на цій території комплексу гаражів. На сьогодні об’єкт паспорта висить. Можемо подивитися – це не гаражі, бо офісу такого великого в охоронця не може бути, ми розумні люди, і розуміємо, що це буде станція технічного обслуговування. До вчорашнього дня позиція наша була наступна: нам нема куди ставити наші автівки. У нас багато переселенців та військових. Ставимо авто на майданчик та зелені насадження. Це була наша територія, де стояли близько 30 автівок, окрім тих, що стояли у нас у дворі. Ми мирно жили до тих пір, поки Віталій Бєлов не вирішив тут почати будувати», - розповів Сергій Мозговий.

[caption id="attachment_161706" align="alignnone" width="640"] Фото Ігоря Філіпенка, CBN.[/caption]

За словами Сергія, для захисту своїх прав жильці будинку почали створювати ОСББ розуміючи, що їм потрібно юридично звертатися від когось до суду, правоохоронних органів тощо. З цією метою зібрали ініціативну групу.

«Ми переживаємо за себе та свої родини. Тому ми вимагаємо зупинити будівництво. Те що воно законно чи не законно – це вже друге питання. Жоден мешканець будинку не ставив підпис на тому, що б цю територію видавали під будівництво гаражів. Це наша прибудинкова територія 38 років. Там був баскетбольний майданчик», - додав Сергій.

Мозговий додав, що у дотичних до ситуації кропивничан викликає занепокоєння й те, що під час будівництва могли пошкодити фундамент будинку.

«Після цього всього, ми викликали комісію з питань архітектурної діяльності, містобудування та капітального будівництва міськради. Вона приїхала, зафіксувала порушення. Потім Віталій Бєлов визнав, що дійсно було порушення, вибавився», - розповів Сергій.

За його словами, жителі звернулися до СБУ та начальника Кіровоградської ОВА Андрія Райковича на рахунок того, що Бєлов встановив на стовпах навколо своєї території камери відеоспостереження. Нібито, аби захищати майно та авто. Але кропивничани говорять, що їм такий захист не потрібний.

Сьогодні, 20 липня, жителі будинку вийшли на протест проти цього будівництва, і не дозволили автівці з щебенем заїхати до майданчика.

Ситуацію CBN також прокоментував і кропивничанин Віталій Бєлов.

«Щодо даного будівництва. Є усі наявні документи, які дозволяють будівництво гаражів. Цільове призначення земельної ділянки – гаражі. Ніякої станції технічного обслуговування там не буде», - розповідає Віталій Бєлов.

Говорить, аби людям було, де паркуватися, він їм зробив паркувальний майданчик. Там виклали плитку та розмітку.

«Я бачив, що на тому місці люди ставлять авто. І після цього я їм пропонував ще додатково зробити місця для паркування у дворі. Покладу плитку, встановлю камери. Я готовий усе це робити, якщо потрібно - облагородимо дитячий майданчик. Я перший крок зробив для них, я не приїхав і не поставив паркан, а я спочатку зробив місця для паркування авто», - додає Бєлов.

Віталій Бєлов говорить, що він поставив камери для безпеки людей. Ці відео нікуди не транслюють. За його словами, поліція перевірила все обладнання.

«Те, що люди говорять, що будівництво шкодить будинку, та руйнує будинок, то для цього існує експертиза. Будівництво одноповерхове, а там, де заливають фундамент - 25 метрів від багатоповерхівки», - пояснив Бєлов.

Також Віталій Бєлов надав CBN документи, які підтверджують правомірність забудови.