У Знам'янці для переселенців побудували перше модульне містечко (фоторепортаж)

Перегляди: 1580

Сьогодні, 21 липня, у Знам'янці за участі представників посольства Чехії в Україні відкрили модульне містечко для переселенців.

Будівництво модульного містечка для переселенців у Знам’янці фінансувалося урядом Чехії. Проєкт передбачав створення двоповерхового житла з модулів, розрахованого на 70 осіб.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Знам’янка від початку війни майже кожного дня приймала близько 500 осіб, які у нас ночували. Але потім люди почали залишатися у місті, на сьогодні їх майже 4 тис. осіб. Хтось почав винаймати житло, а частина залишилися жити у пунктах мобільного проживання. Ми прийняли їх у закладах освіти. На сьогодні ми вже зробили гуртожиток для переселенців з приміщень, які не використовувалися. Зараз там проживають близько 100 осіб. Але зараз у нас в одній школі і в одному дитячому садку проживають десь 70 осіб. Щоб мати змогу восени розпочати навчальний процес, ми повинні переселити людей. Проєкт і реалізувався з цією метою. Ми звернулися до посольства Чехії, і вони пішли нам назустріч. Чеський уряд виділив близько 800 тис. євро, провели тендер і придбали модульне містечко. Ми зі свого бюджету виділили кошти лише для підводу комунікацій - це близько 400 тис. грн і ще десь 400 тис. грн - на асфальтування, будівництво огорожі та підготовку майданчика. Наскільки мені відомо, на Кіровоградщині це перше модульне містечко. Це тимчасове житло. Заселяти у нього людей почнемо з середини серпня», - розповів міський голова Знам’янки Володимир Сокирко.

Будівництво житла тривало майже три місяці. Містечко має двоповерхову структуру з 4-ма входами, складається з 50 модульних житлових одиниць: 22 модулі призначені для проживання, інші - для побутових потреб. Окрім того, у помешкання вже завезли всю необхідну побутову техніку та речі домашнього вжитку.

«У нас були дружні відносини з одним із представників посольства Чехії в Україні. Ми з ним знайомі і співпрацюємо з 2021 року. Під час початку повномасштабного вторгнення у нас була розмова з ним, чи можемо ми організувати якесь житло для переселенців. Вони запропонували нам 6 будиночків, але для нас цього було мало, адже у Знам'янці зараз живе близько 4 тисяч переселенців. Ми домовилися про одноповерхову забудову. На третій місяць перемовин ми вже мали двоповерхову забудову на 70 місць. Надалі ми почали вибирати місце, де розташувати містечко. Обрали саме це місце, бо воно розташоване біля Чорного лісу, а це рекреаційна зона, яка стане корисною для людей, які пережили жахи війни. Окрім того, тут недалеко вся необхідна інфраструктура для життя», – зазначив заступник міського голови по напрямку житлово-комунального господарства Олег Гребенюк.

Біля будинку облаштували дитячий майданчик, а також місце для приготування їжі у разі відсутності світла. 

Про ідею проєкту та роботу над ним розповів представник посольства Чехії в Україні Якуб Левандовскі. 

«Я координував проєкт. Уже до війни у нас були проєкти підтримки України, але минулого року, коли почалося повномасштабне вторгнення в Україну, у нас з'явилося багато нових проєктів, щоб підтримати переселенців. Одним із них є модульні будинки. У нас багато таких проєктів в Україні, але у Знам'янці – найбільший. Він удвічі більший, ніж інші проєкти на заході України», – розповів дипломат.

CBN вирішило розпитати у переселенців, як вони ставляться до можливості переселення у модульний будинок. Загалом реакція людей була позитивною, але виникли побоювання, чи можна у компактних кімнатах розмістити всі свої речі.

«Скільки нам ще бути тут у школі? Нехай вже нас переселяють, нехай люди ремонт роблять, адже школа буде відкриватися. Нас троє, мені цей варіант підходить. Як довго ми там пробудемо – невідомо. І речей у нас багато, правда, не знаю, як туди все вмістити», – розповіла переселенка з Краматорська Оксана.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.