Розширення проїзної частини, велодоріжки та вирубка 50 дерев: у міськраді розповіли про ремонт дороги у Кропивницькому

Перегляди: 897

У Кpопивницькому ремонтують проїжджу частину вулиць Академіка Тамма та Героїв України. Частина жителів Кропивницького негативно відреагувала на проведення таких робіт під час війни, зокрема й на вирубку зелених насаджень.

Сьогодні, 25 липня, у міській раді під час брифінгу заступник міського голови Олександр Вергун прокоментував ремонт доріг та ситуацію щодо фінансування.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами Олександра Вергуна, капітальний ремонт вулиць Героїв України і Академіка Тамма у Кропивницькому затвердили ще у січні 2023 року. Сполучають ці дві вулиці густонаселені мікрорайони міста.

"У цих мікрорайонах проживає близько 70 тисяч населення. Пішохідні тротуари, дорожнє покриття цих вулиць та інфраструктура не відповідали вимогам для мало мобільних категорій населення, для осіб із обмеженим фізичними можливостями. Організації, які розробляли проєкт порахували кількість транспортних засобів, які їдуть за добу – 5-6 тисяч машин", - розповів заступник міського голови.

Вартість ремонту одного з відрізків, вулиці Академіка Тамма (від Курганної до Героїв Рятувальників), складе 72 мільйони гривень.

"У міському бюджеті передбачають на цей проєкт 52 майже мільйона гривень, і з державного бюджету 20 мільйонів гривень. Протяжність цієї ділянки 680 метрів. Тут проїжджають за добу 5-6 тисяч автомобілів", - сказав Вергун.

[caption id="attachment_161990" align="alignnone" width="640"] Скріншот із презентації, яку надала міськрада Кропивницького[/caption]

Посадовець повідомив, що у зоні ближче до "Радіозаводу" буде повна заміна проїжджої частини, облаштування нового асфальтобетону такого, як по вулиці Вокзальній. Також на цій ділянці буде доріжка з обох боків, та будівництво нового тротуару з правої та лівої сторони, по всій протяжності встановлять перильне огородження. Біля Радіозаводу змістять зупинку. Від вулиці Курганної до в’їзду в Дендропарк, де знаходиться будинок Героїв України, розширять проїжджу частину, і там будуть чотири смуги для руху.

«Один з відрізків на вулиці Академіка Тамма – це перехрестя із вулицею Героїв Рятувальників. Тут по проєкту плануємо будівництво кільця з острівком безпеки, пішохідних переходів на цьому перехресті. Пішохідні переходи будуть пристосовані для руху людей з обмеженими фізичними можливостями та врахують перетин велодоріжки, яка переходитимуть далі на вулицю Героїв України. На цих двох перехрестях передбачили будівництво освітлення, яке буде живитися від сонячних батарей. Це вимога на сьогодні чинного законодавства», - говорить Вергун.

[caption id="attachment_161989" align="alignnone" width="640"] Скріншот із презентації, яку надала міськрада Кропивницького[/caption]

Ще один відрізок, який підлягатиме ремонту - вулиця Героїв України. Вартість реалізації цього проєкту 114,5 мільйонів гривень. З міського бюджету – спрямують 74,5 мільйона гривень, і співфінансування з державного бюджету коштом дорожнього фонду надають – 40 мільйонів гривень. Протяжність дороги майже півтора кілометра. Будуватимуть нове покриття від вулиці Героїв Рятувальників до Генерала Жадова. Дерева планують вирубати.

«При будівництві кола також потрібно знести дерева. По двох проєкт, по вулиці Академіка Тамма і Героїв України передбачать знести 50 дерев. По вулиці Академіка Тамма – це 43 дерева, за проєктом розробили схему видалення зелених насаджень. Це по обидві сторони від "Радіозаводу" до вулиці Героїв Рятувальників. І сім дерев від вулиці Героїв Рятувальників до вулиці Генерала Жадова.Проєкти передбачили заміну-висадку цих дерев, тому баланс дотримаємо. Скільки дере знесемо, стільки й посадимо», - розповів Олександр Вергун.

За інформацією Олександра Вергуна, підрядна організація працює так, аби не припиняти рух громадського та приватного транспорту. Смуги перекривають почергово. Також більшу частину робіт організація виконує у нічний час, коли відсутній рух транспорту.

Заступник міського голови прокоментував і запити громадськості щодо спрямування військовим коштів, спрямованих на реконструкцію доріг.

«На черговому засідання сесії міської ради запронують виділити кошти на підтримку ЗСУ чи ТрО. Не залишаємо без уваги цей напрямок, але потрібно ремонтувати дороги та заклади бюджетної сфери також. Головне зараз підтримка армії. Але на ці заходи,наскільки я знаю, у проєкті бюджету є питання виділення коштів для військових», - говорить Олександр.

[caption id="attachment_161991" align="alignnone" width="640"] Скріншот із презентації, яку надала міськрада Кропивницького[/caption]

І додає, що об’єкті працює технічний нагляд, який контролює ті роботи, які передбачили проєктом.

«Нам виділили 60 мільйонів гривень із державного бюджету, це цільові кошти із дорожнього фонду на виконання капітального ремонту доріг. Це державна програма. І якщо є така підтримка – це майже одна третина від реалізації всього об’єму, то потрібно користуватися. І ці вулиці важливі, якщо ми зараз не відремонтуємо їх, то через рік вони буду у незадовільному стані. Ремонт планують завершити до кінця року», - говорить заступник міського голови.

Тендери реконструкції доріг можна переглянути за посиланнями.

Капітальний ремонт вулиці Героїв України (від вул.Героїв-рятувальників до Генерала Жадова), а капітальний ремонт вулиці Академіка Тамма (від вул. Курганної до Героїв-рятувальників).

[caption id="attachment_161992" align="alignnone" width="640"] Скріншот із презентації, яку надала міськрада Кропивницького[/caption]