У Кропивницькому містяни виступили проти капремонту дороги на Героїв України та Академіка Тамма (фоторепортаж)

Перегляди: 3141

Сьогодні, 27 липня, у Кропивницькому біля міськради зібралися містяни, які проти капітального ремонту доріг на вулицях Героїв України та Академіка Тамма.

Про це з місця події повідомляє журналістка CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Частина жителів Кропивницького негативно відреагувала на проведення таких робіт під час війни, зокрема й на вирубку зелених насаджень. Мітингувальники переконані: зараз є ряд важливіших проєктів, на які варто спрямувати кошти з державного та міського бюджету.

«Ми дізнались про цю ініціативу із соцмереж, і ми так зрозуміли, що сьогодні наша влада хоче ухвалити рішення про виділення додаткових коштів на розширення вулиць та спил дерев. Я не водій, але думаю, що там достатньо широка смуга і це фактично є необачним витрачанням грошей на нинішній час. Ми дійсно вважаємо недоречним витрачати кошти на непріоритетні задачі. Ми, як волонтерський центр, збираємо фінансову допомогу військовим, бачимо як вони збираються, та як це складно останнім часом... Вважаємо зараз недопустимим витрачати кошти ні на що, окрім військових потреб», - розповіла Олена Кочнева, член громадської спілки "Патріот".

Люди наголошують: будівництво почалось ще до затвердження бюджету, громадського слухання щодо цього питання та наради архітекторів, які б дали дозвіл на будівництво.

Надія Паливода, голова ГО "Озеленення", зауважує, що комісія по визначенню стану зелених насаджень міста Кропивницького не виявила на місці проведення розширення дороги аварійних дерев.

«Задля розширення вулиці планують випиляти п'ятдесят дерев. Більша частина з них є гібридними тополями, які висаджені там на краю міста спеціально для того, щоб вони затримували пил та виділяли багато кисню. Вони мають дуже високу екологічну цінність, - наголосила екоактивістка. - Казати, що вся вулиця аварійна - звичайна маніпуляція. Зручно сказати, що там всі дерева хворі і їх потрібно спиляти, особливо без висновків та експертиз, які б це підтверджували. То лише гучні заяви, щоб громадськість менше протестувала. І замість тополь планують насадити каштанів, які будуть рости ще сорок років... Чим будуть дихати там люди - то питання вже риторичне. Але дивлячись на теперішній час, мова йде навіть не про дерева - мова про витрату 186 мільйонів, які витрачаються на що? На шматок дороги? Якщо це порахувати в дронах, ціна одного з яких близько 50 тисяч гривень, то навіть за той 1 мільйон можна вже придбати 20 дронів для військових. Ви уявіть тільки: за 100 мільйонів - 2 тисячі дронів! Дай нашим захисникам їх, так одразу ж побачимо прорив на передовій, хоча б в одній ділянці бойових дій!».

[caption id="attachment_162189" align="alignnone" width="640"] Надія Паливода, голова ГО "Озеленення".[/caption]

Згодом до мітингувальників приєднується і Дмитро Яковенко, громадський активіст. Він переконаний: бюджетні кошти потрібно витрачати на оборону та підтримку громади зсередини.

«Моя позиція однозначна: якщо з'явились кошти додаткові, то їх потрібно перенаправити на обороноздатність громади і на сприяння справжньому бізнесу, щоб громада могла розвиватись в межах своєї території. У нас немає свого виробництва сучасних дронів, засобів зв'язку, засобів радіоелектронної боротьби, великий некомплект з автомобілями для потреб армії. Замість того, щоб вирішувати ось такі питання, і займатись інфраструктурними рішеннями, які ні до чого не ведуть... Так у нас дуже багато з'явилось автомобілів в місті, але згадайте, завдяки кому ці автомобілі можуть тут спокійно їздити. Якщо ви не будете годувати нашу армію, ви будете годувати армію ворога!», - наполягає Дмитро Яковенко.

[caption id="attachment_162190" align="alignnone" width="640"] Дмитро Яковенко, громадський активіст.[/caption]

Згодом до обуреного натовпу вийшов депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та транспорту Василь Рубан.

«Всі кошти виділені з держбюджету. Я буду підтримувати будівництво дороги. Мотивація ясна: місто є живий організм, люди повинні їздити на роботу, автобусами чи автомобілями. Ми не можемо нехтувати інфраструктурою та віддавати останню сорочку на фронт, аби самим ходити голим», - прокоментував свою позицію Рубан.

Як повідомляло CBN, 25 липня, у міській раді під час брифінгу заступник міського голови Олександр Вергун прокоментував запити громадськості щодо спрямування військовим коштів, спрямованих на реконструкцію доріг.

«На черговому засідання сесії міської ради запропонують виділити кошти на підтримку ЗСУ чи ТрО. Не залишаємо без уваги цей напрямок, але потрібно ремонтувати дороги та заклади бюджетної сфери також. Головне зараз підтримка армії. Але на ці заходи, наскільки я знаю, у проєкті бюджету є питання виділення коштів для військових», - сказав Вергун.

Зі слів заступника міського голови, спиляти планують 43 дерева, по обидві сторони від “Радіозаводу” до вулиці Героїв Рятувальників, та 7 дерев від вулиці Героїв Рятувальників до вулиці Генерала Жадова. Питання вирішуватиметься заміною, дотримуючись балансу: скільки спиляють - стільки й висадять.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.