«Йди. Ти - не наш»: директор Театру корифеїв говорить, що його змушують піти з посади

Перегляди: 1996

Директор-художній керівник театру імені Кропивницького В'ячеслав Вандрашек, який обіймає цю посаду з грудня 2022 року, говорить, що обласна рада тисне на нього та змушує піти з посади. Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд стверджує, що конкурс призначають у межах закону.

Кропивницький театр близько півтора року не мав керівника, поки його не очолив В'ячеслав Вандрашек. Призначили його вже під час повномасштабної війни, поза конкурсом, до завершення воєнного стану, про це повідомляв тодішній очільник обласної ради Сергій Шульга. Втім, тепер Вандрашека неофіційно просять звільнитися, а офіційно - можуть провести конкурс на заміщення вакансії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як раніше повідомляло CBN, постійна комісія з питань власності рекомендувала голові обласної ради Юрію Дрозду провести конкурси на посади керівників семи закладів у сферах освіти, науки та культури, серед яких зазначена і посада очільника комунального закладу «Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Кропивницького».

У випадку, якщо на сесії обласної ради депутати ухвалять рішення щодо конкурсу, Вандрашек може взяти у ньому участь. Але нинішній очільник закладу наголошує - потреби у цьому немає. До його роботи не висловлювали претензій, а обіймає посаду він законно.

Кропивничани у соцмережах одразу висловили здивування щодо такої ініціативи, оскільки театр успішно завершив поточний театральний сезон: за час роботи на посаді В'ячеслава Вандрашека глядачам представили шість прем'єр та дві концертні програми. Більшість вистав щоразу проходили з аншлагами.

Ситуація набула розголосу. У відповідь на запити громадськості та ЗМІ у театрі провели пресконференцію, під час якої В'ячеслав Вандрашек розповів про те, що з червня відчуває тиск з боку представників обласної ради.

“Мені сказали: "Йди, ти не наш. Ти - людина Шульги". Але я до приїзду у Кропивницький його ніколи не бачив. Коли я приїхав в це місто ознайомитись із контрактом, вперше побачив Шульгу і потім тричі бачив серед глядачів в театрі. Я - людина театру, тому і приїхав сюди працювати", - розповів директор театру.

На запитання щодо конкретних імен осіб, які чинять на нього тиск, Вандрашек не відповів, уточнивши, що озвучить їх згодом у разі потреби. Втім, зазначив, що ситуація вряд чи відбувалася б без відома голови обласної ради.

"Без рішення і дозволу голови обласної ради цього б не було. Він голова облради, він мій керівник, він має мене захищати. А у мене ситуація - навпаки", - сказав Вандрашек.

Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд стверджує, що призначення конкурсу є правомірним.

"Керівники комунальних підприємств, закладів і установ спільної власності області мають бути призначені за результатами конкурсів та голосування на сесії обласної ради. Цю позицію декларував ще перед обранням мене головою. Це стосується не лише театру, в якому, до речі, також оголошують конкурси на посади, і в цьому вбачаємо лише позитив, а й решти комунальних установ", - прокоментував голова обласної ради Юрій Дрозд.

Дрозд наголошує, що це справедливо, адже до конкурсних комісій будуть включені і представники громадськості, і представники трудового колективу.

"Кожен повинен мати право брати участь у конкурсі, презентувати свою програму розвитку тієї чи іншої комунальної установи та доводити своє бачення управління. На цьому також наголошував раніше. Така ж практика призначення на посади керівників є в інших областях, прикладом у Львівській, Волинській, Черкаській. Ще раз наголошую, одноосібне призначення будь-кого – це не про обласну раду", - повідомив голова облради.

Своєю чергою, В'ячеслав Вандрашек говорить про те, що конкурс оголосити неможиво, адже його посада не є вакантною: "Ми сьогодні пишемо запит з проханням пояснити обласну раду, яким чином комісія може прийняти рішення про конкурс на вакантну посаду, якщо посада не є вакантною. Тому що цю посаду займаю я, а мій контракт діє до кінця воєнного стану. Якщо навіть з цим не погоджуються і вважають, що мене мали призначити в.о., а не просто директором, звертайтеся до суду. Якщо зараз провести конкурс і призначити нового керівника, то йому доведеться не просто зайняти моє крісло, а сісти мені на руки, тому що це крісло - зайняте".

Під час пресконференції актори театру підтримали В'ячеслава Вандрашека та не висловили жодних претензій до роботи свого керівника.

Вандрашек говорить, що якщо реакції зі сторони обласної ради не буде, то він за підтримки усіх небайдужих вийде до стін облради з протестом.

"Якщо це не спрацює, на наступному тижні масово вийдемо до обласної ради й будемо вимагати дати роз'яснення, що відбувається, чому не дають просто працювати. Не підтримуєте - не треба. Хоча б не заважайте, не тисніть. А якщо звернення, якщо вихід до обласної ради не спрацюють - значить я візьму плакат і стоятиму на Банковій день і ніч, поки на це не звернуть увагу", - сказав очільник театру.

У відповідь на запитання щодо ймовірної участі у конкурсі, якщо його все ж призначать, Вандрашек сказав, що участь візьме, але працюватиме далі лише якщо конкурс буде законним.

"Коли закінчиться воєнний стан, оголосять офіційно конкурс - я обов'язково піду. Але якщо все це незаконно буде продовжуватися зараз і я переможу, то потім скажу їм "до побачення". Бо не може так відбуватися", - підсумував В'ячеслав Вандрашек.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.