Представники ЦНТУ перемогли у хакатоні з винаходом для знаходження пошкоджень електромереж

Перегляди: 836

Проект стартапу від студентсько-викладацької команди Faults Detection Центральноукраїнського національного технічного університету здобув перемогу на першому Hardware Engineering Hackathon.

Про це повідомляє Центральноукраїнський національний технічний університет.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Команда ЦНТУ Faults Detection (виявлення несправностей) представила на хакатоні пристрій для виявлення несправностей мереж електроенергетики. Презентували пристрій аспірант Олександр Шепель, Олександр Майданик, магістрант Іван Рибак та викладачі: доцент кафедри автоматизації виробничих процесів ЦНТУ, професор Анатолій Мацуй та доцент кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Олександр Сіріков.

Олександр Шепель, презентуючи проект на підсумковій частині Hardware Engineering Hackathon, розказав про продукт стартапу: це корпусний мікропроцесорний пристрій, який, після встановлення на електричну підстанцію, дозволяє виявити місце пошкодження електричної мережі та вказує відстань до пошкодження.

Як зазначається, традиційний метод виявлення пошкоджень полягає у тому, що виїзна бригада співробітників компанії оглядає ЛЕП у пошуках пошкоджень. Іноді для цього доводиться проїхати десятки кілометрів.

[caption id="attachment_162587" align="alignnone" width="640"] Фото: Центральноукраїнський національний технічний університет[/caption]

Година «традиційного» пошуку пошкодження коштує енергетикам приблизно 300 доларів. Відповідно, миттєве виявлення місця пошкодження завдяки пристрою, розробленому командою ЦНТУ, дозволить енергетичним компаніям економити кошти.

Протягом 48-годинного хакатону представники команди ЦНТУ надрукували на 3D-принтері потрібні деталі та корпус пристрою, відкалібрували електронну частину, зібрали пристрій, зробили демонстраційну модель ЛЕП та порахували економічну частину стартапу.

[caption id="attachment_162523" align="alignnone" width="640"] Фото: Центральноукраїнський національний технічний університет[/caption]

Зрештою, проект Faults Detection отримав найбільше балів від журі Hardware Engineering Hackathon.

Довідка: хакатон — захід, під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення згуртовано разом працюють над розв'язанням проблем або створенням нових додатків чи сервісів.

Як нагадує ЦНТУ, цей хакатон відбувся в рамках пілотного курсу «Технологічне лідерство у хардверних стартапах».

Курс «Технологічне лідерство у хардверних стартапах» було розроблено в межах ініціативи стартап-інкубатора YEP! «Підприємницький університет», що реалізується спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом «Дія.Бізнес», Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Українським фондом стартапів, Genesis за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».