У Кропивницькому артисти театру виступили проти можливого звільнення директора (фото)

Перегляди: 1754

Сьогодні, 1 серпня, журналісти CBN завітали на анонсовану днем раніше пресконференцію артистів театру щодо можливого звільнення директора театру імені Кропивницького В'ячеслава Вандрашека.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повідомляло CBN, директор-художній керівник театру імені Кропивницького В’ячеслав Вандрашек, який обіймає цю посаду з грудня 2022 року, говорить, що обласна рада тисне на нього та змушує піти з посади. Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд стверджує, що конкурс призначають у межах закону.

Вже на початку пресконференції з'ясувалось, що більшість акторів театру дізналася про захід в останній момент, а ініціатором зустрічі був не весь акторський колектив, а один із працівників сцени - Олексій Дорошев.

Дорошев, який раніше брав участь у конкурсі на заміщення посади директора театру (один раз із повністю скопійованим мотиваційним листом іншого кандидата - Ігоря Спінула, про це повідомляло CBN), взяв слово та заявив, що хотів би, щоб В'ячеслав Вандрашек знайшов спільну мову з обласною pадою.

"Коли ми розібралися із ситуацією, яка відбулася, ми зрозуміли, тобто я зрозумів особисто, що, на жаль, пан Вандрашек був втягнутий у політичні ігри. Хтось дуже зацікавлений, щоб у цьому сакральному театрі відбувся скандал і розрив між директором театра і обласною радою. Він сам страждає від цього і не може налагодити контакт з обласною радою", - сказав Дорошев. Підтримала Дорошева лише артистка драми Лариса Коваленко.

[caption id="attachment_162710" align="aligncenter" width="640"] Лариса Коваленко, Олексій Дорошев[/caption]

На запитання, чи висловлювати таку думку його уповноважив колектив, колеги Олексія Дорошева по сцені обурено відповіли, що не уповноважували. Артист підтвердив, що це його власна ініціатива.

Дорошев сказав, що вважає правильним, аби "Вандpашек пішов балотуватися на директора і узаконив свою діяльність". При цьому на запитання щодо того, чому вважає діяльність директора незаконною - відповісти не зміг, натомість погодився, що директор обіймає посаду правомірно. Так само не дав однозначної відповіді на поставлене запитання щодо балотування самого Олексія Дорошева на конкурс у разі його призначення: прозвучало лише те, що Дорошев вже мав такий досвід.

Артистка драми Тамара Лаптєва розповіла, що не підтримує колегу та не розуміє, навіщо необхідне представлення програми та конкурс: "Навіщо йому писати програму, коли ми і так все бачимо? Зайдіть у театр, подивіться, що робиться у театрі, скільки глядачів, скільки поставили нових вистав. Колектив просить: не чіпайте Вандрашека!".

[caption id="attachment_162708" align="aligncenter" width="640"] Тамара Лаптєва[/caption]

Також прокоментував ситуацію ще один актор, Євген Скрипник: "Єдине логічне пояснення - відбувається перерозподіл влади. Ми всі прекрасно це розуміємо. Поставлю просте запитання: законно призначений Вандрашек? Якщо законно - нехай працює, якщо ні - подавайте до суду, у чому проблема? Ви за конкурс - але які для нього підстави? Ми можемо бачити, що Вандрашек з грудня і підтримав репертуар поточний, і були нові постановки, проводилася робота господарча, реклама, тобто людина успішно запустила ряд процесів, а тепер йому пропонують звільнитися. Півтора року до того театр взагалі був без очільника й найменших рухів від тих людей, які зараз це все влаштовують, ми не бачили".

Артисти висловили побоювання, що якщо оголосять конкурс, то комісія не спрацює компетентно та Вʼячеславу Вандрашеку не дадуть можливості залишитися у театрі. Наразі колектив театру планує направити лист до Кіровоградської обласної ради та інших установ, які ймовірно зможуть вплинути на ситуацію.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.